Dækspecialist: 5 største dæktips til at spare penge på din bil denne vinter

Bil og motor

23/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Andreas Giese, dækspecialist for Falken dæk, har udvalgt sine bedste tips, der kunne hjælpe med at lette økonomiske byrder for bilister i vintermånederne, hvor leveomkostningerne forventes at stige.

Korrekt oppustede dæk

Andreas forklarede, at korrekt oppustning af dine dæk forbedrer din bils sikkerhed og brændstoføkonomi. Han fortalte Daily Express: "Et korrekt oppustet dæk forlænger ikke kun dækkets levetid, men giver også forbedret sikkerhed og brændstoføkonomi. Større rullemodstand fører til unødvendig slid, brændstofforbrug og CO2-udledning, som kunne undgås."

Og han tilføjede: "Studier har vist, at selv et tryktab på 0,5 bar kan øge brændstofforbruget med to til fem procent. Så tjek dæktryk regelmæssigt, selv hvis din bil har en dæktrykovervågningssystem installeret."

Ændring af kørestil

Han sagde: "For at få dine dæk til at holde længere bør du overveje din kørestil. Dine dæk vil holde længere, hvis du undgår at køre for hurtigt, begrænser kraftig opbremsning, acceleration og aggressiv kurvekørsel."

Reparér i stedet for at erstatte

Udskiftning af dæk er et af de dyreste problemer, som bilister står over for, men Andreas har forklaret, at reparation i stedet for udskiftning af et dæk kunne være svaret: "Hvis du er uheldig at få en punktering, har du måske ikke en erstatning med dig, men det er muligt at få den repareret."

Han sig dog: "Det afhænger af punkteringens placering og størrelse, dækkets type og den generelle tilstand og alder på dækket. Konsulter din nærmeste dækspecialist eller mekaniker for at få den rette rådgivning, og kør ikke rundt med et underoppustet dæk, da det kan beskadige det ud over reparation."

Rotation af dine dæk

Andreas foreslog også, at rotation af dine dæk kunne gøre en subtil forskel: "For at få dæk til at holde længere, kan du bytte dem rundt. Det betyder at tage de forreste dæk med og udskifte med de bagerste, hvis de er af samme størrelse."

Og han tilføjede: "At gøre dette kan maksimere dækets levetid, da rotation undgår ujævn slid og forbedrer brændstofeffektiviteten ved at holde friktionen lav, da det spreder slidet jævnt og forbedre håndtering og ydeevne i vådt vejr."

Justering af hjuludretning

Andreas' sidste toptip kan hjælpe med at maksimere dit køretøjs rækkevidde: "Hjuludretning handler om at få tjekket og justeret støddæmpning og styregeometrien for at sikre, at den er indstillet til bilfabrikantens specifikation. Hjulsporing kan påvirkes af at ramme en kantsten, køre ind i et hul eller hvis dine styre- eller suspensionskomponenter er slidte.

Tjek og justering udføres normalt af en dæk specialist: "Hvis du har en elbil, kan den korrekte udretning hjælpe med at maksimere køretøjets rækkevidde. Tegn, på at du muligvis har behov for det, er ujævn slid på dækket, at bilen trækker til den ene side, vibrationer eller at rattet er ude af centrum."