1,5 meter over normal vandstand: DMI udsender to kategori 1-varsler

23/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Varslerne gælder de næste 48 timer.

DMI har udsendt to kategori 1-varsler for de næste 48 timer.

Det første varsel gælder kraftig vind forårsaget af et lavtryk, der passerer nord om Danmark hen over den sydlige del af den skandinaviske halvø.

Som konsekvens af lavtrykkets bane, er der derfor udsendt et varsel om stormende kuling med vindstød af stormstyrke mellem onsdag eftermiddag og sent onsdag aften.

Varslet gælder hele den jyske vestkyst, altså hele vejen fra Skagen i nord og ned til den dansk-tyske grænse.

Men det andet varsel er noget, langt flere danskere, bør forholde sig til.

1,5 meter over normalen

Det andet varsel gælder nemlig forhøjet vandstand, og det starter faktisk allerede i aften.

I den vestlige del af Limfjorden ventes vandstanden nemlig at nå op mellem 1,3 og 1,5 meter over normal vandstand allerede i aften, tirsdag.

Det er den kraftige vind, som i disse dage præger vejret, presser vand fra Nordsøen ind i Limfjorden, hvor der så bliver forhøjet vandstand.

Men selvom den forhøjede vandstand altså i første omgang "kun" rammer den vestlige del af Limfjorden, så bør mange danskere gøre sig klar til endnu en omgang med sandsække og eventuelt vaders og meget lidt søvn i kampen mod vandmasserne.

Fra onsdag eftermiddag varsles der nemlig forhøjet vandstand ved vestkysten frem til torsdag morgen, og i løbet af natten til torsdag, vil også områderne i Kattegate blive ramt af forhøjet vandstand.

Det betyder, at både jyder på østkysten, fynboer i nord og øst samt danskere i Nordsjælland allerede nu bør begynde at gøre sig klar, hvis de bor nær vandet.

Screenshot, dmi.dk kl. 16.08 tirsdag