Nu får Abekopper nyt navn

Abekopper

28/11/22 | 12:00

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

I juni meldte WHO ud at de arbejdede på at finde et nyt navn

Verdenssundhedsorganisationen WHO har siden juli arbejdet på at finde et nyt navn til Abekopper og det har de fundet nu.

Det skriver tv2

Mundret alternativ

I juni meldte WHO ud, at de arbejdede på et nyt navn efter over 30 forskere i en fælles udtalelse skrev, at der var et presserende behov for at finde et nyt navn til virusset. Et nyt navn, der hverken er diskriminerende eller stigmatiserende. 

Problematikken er i følge forskerne at man henviser til abekopper som værende afrikansk. Derfor foreslår de nu, at vi i stedet skal kalde sygdommen for "hMPXV" 

Nu har sygdommen så fået sit nye navn: Mpox

Navnet er en sammentrækning af det engelske Monkey pox, som også er en direkte oversættelse af det danske navn. På dansk bliver det nye navn dog ikke Akopper.

72 dødsfald

Sygdommen har i løbet af sommeren spredt sig rundt i Europa og det vurderes, at der er registreret omkring 1600 tilfælde af sygdommen på verdensplan i løbet af den tid.  

I de lande, hvor sygdommen allerede var endemisk er der registreret 72 dødsfald på grund af Abekopper. Der er dog ikke bekræftet nogen dødsfald i de 32 lande, hvor sygdommen først lige for nyligt at blevet registreret. Heriblandt Danmark. 

I maj oplyste Sundhedsministeriet at der var fundet tre tilfælde mere af abekopper i Danmark. VI har altså nu i alt syv tilfælde af Abekopper her i landet, siden den første smittede blev identificeret den 23. maj.