Netto får kæmpebøde - varer var 9 dage for gamle

112

03/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Et anonymt tip fra en kunde førte til et besøg fra Fødevarestyrelsen.


Forestil dig, at du har været nede at købe ind, kommer hjem og pakker dine varer ud.

Du har lyst til at forkæle dig selv og de andre i husstanden, så du har flottet dig og købe røget laks, så du kan lave et eminent aftenmåltid.

Alt er stillet klar til den helt store madlavningsmarathon, men så kigger du på pakken med røget laks og opdager, at den sidste anvendelsesdato var otte dage før, du overhovedet købte den.

Det vides ikke, om ovenstående situation har fundet sted, men faktum er i hvert fald, at Netto på Jernbanepladsen i Lyngby har fået en bøde på intet mindre end 15.000 kroner for at sælge for gamle varer - herunder 20 pakker med røget laks.

Det viser kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsens besøg i butikken d. 17. februar.

Tippet af en kunde

Ifølge rapporten var det en anonym kunde, der havde tippet myndighederne om, at alt ikke var, som det skulle være, i Netto'en, og kontrolrapporten viser da også, at det haltede med at have styr på varernes holdbarhedsdatoer.

Kontrollanterne fandt nemlig 20 pakker røget lags, som havde sidste anvendelsesdato d. 9. februar - altså otte dage før, Fødevarestyrelsen lagde turen forbi butikken.

Derudover blev der fundet en pakke Stryhns fransk postej, som havde sidste anvendelsesdato d. 8. februar, og endelig var der to pakker cocktailpølser, som havde udløb samme dag som postejen.

Det vil altså sige, at de gamle varer havde været på hylderne i mere end en uge efter, de skulle have været kasseret.

Fødevarestyrelsen skriver således i kontrolrapporten, at vareren ikke var blevet fjernet eller adskilt fra de friske varer.

Ikke overraskende blev de udløbne varer hurtigt smidt ud under kontrolbesøget, og Fødevarestyrelsen skriver da også i rapporten, at overtrædelserne betragtes som "bagatellignende" på grund af omstændighederne.

Det ændrede dog ikke på, at Netto'en i Lyngby fik 15.000 kroner i bøde og en sur smiley i rapporten.