Har du styr på det? Sådan sætter du din cykelhjelm helt rigtigt

112

04/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er særligt vigtigt nu, hvor der er glatte veje overalt.

Det er ikke lovpligtigt at køre med cykelhjelm i Danmark, men mange af os vælger at gøre det alligevel - og med god grund.

For det kan godt være, at den ikke ser særligt fiks ud og ødelægger din frisure, men når uheldet endelig er ude, kan den afgøre, om du slipper fra det med førligheden, og måske endda livet, i behold.

Men en ting er, at du kører med cykelhjelm, for den nytter jo ikke alverden, hvis den ikke sidder ordentligt på hovedet. Hvis den for eksempel kan glide rundt og bevæge sig for meget, er der stor risiko for, at den flytter sig, når du styrter, og så kan det meget vel være, at den slet ikke beskytter dit hoved alligevel.

Så hvordan sikrer du dig, at din hjelm sidder, som den skal? Følge nedenstående tre punkter

Trin for trin: Sådan gør du

Placér hjelmen og stram nakkespændet

Det lyder så simpelt, at man næsten føler sig talt ned til. Det er imidlertid netop dette punkt, hvor der er rigtig mange, der begår en fejl, når de skal tilpasse cykelhjelmen, for der er flere fælder, man skal undgå.

For det første skal du placere hjelmen på hovedet, så den dækker panden, og allerede her er der en del, der har en tendens til at sætte den for højt, så panden er blottet.

Der skal være cirka to fingerbredder mellem dine øjenbryn og undersiden af hjelmens forkant. Det er med til at sikre, hjelmen sidder nogenlunde vandret og dækker de vigtigste områder på hovedet.

Når du har fundet den rigtige position, skal du stramme nakkespændet, så hjelmen ikke kan bevæge sig, når du bevæger hovedet.

Justér stropperne

Dette er måske det, der er mest besværligt at ordne, men du gør klogt i at lade frustrationerne ligge og tage dig god tid. Stropperne er nemlig med til at sikre, at hjelmen både er komfortabel at have på, og at den ikke rutsjer af, hvis du styrter.

Du finder stropperne på siderne af hjelmen, hvor to stropper (en fra foran og en bagfra) samler sig i et enkelt justérbart spænde. Der findes forskellige typer spænder, jovist, men fældes for dem alle er, at de skal strammes, så samlingen sidder lige under øret på begge sider.

Spænd hagespændet godt til

To klaret, et sidste punkt tilbage: Hagespændet.

Forudsat, du har udført de to første punkter rigtigt, er den sidste del nok den mest simple. Her skal du starte med at klikke spændet sammen (uanset spændetype), og så strammer du ellers bare stropperne godt til, så der kun akkurat er plads til to fingre mellem stroppen og din hage.

Har du gjort det hele rigtigt, vil hjelmen nu sidde så behageligt som muligt, ligesom du kan bevæge dig ud på jernhesten med den dejlige viden, at du er godt sikret, hvis du kommer ud for et uheld!

Fri Bikeshop har desuden lavet nedenstående instruktionsvideo, hvor trinnene gennemgås, så du kan passende lige få set den igennem for at sikre, du har forstået de enkelte punkter rigtigt.