Farligt vejr: DMI udsender kategori 2-varsel

112

03/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Overvej, om skal udsætte dine søndagsplaner.

For når sneen daler ned fra en sky, er det tid at fejre jul på ny.

Således sang Flemming "Bamse" Jørgensen i "Muligvisvej", introsangen til julekalenderen Brødrene Mortensens Jul fra 1998 - og man må sige, at det er en meget rammene tekst her den første søndag i advent 2023.

For flere steder i landet vælter sneen ned, og det er nok noget, der vækker glæde hos mange børn og barnelige sjæle.

Men det giver også udfordringer. Faktisk så store udfordringer, at DMI har udsendt et kategori 2-varsel, som betyder farligt vejr.

Op til 30 centimeter

Allerede lørdag var kom der et varsel om, at der kunne være voldsomt vejr på vej, og lørdagen igennem har meteorologerne holdt nøje øje med vejrudviklingen i den nordøstlige del af Nordsøen. Flere vejrprognoser antydede nemlig, at kraftige snebyger ville begynde at dannes i løbet af lørdag aften og natten til søndag.

Og det har vist sig at holde stik.

Derfor er DMI risiko, for kraftigt snefald, nu opgraderet til et egentlig varsel (orange varsel). Ved kraftigt snefald skal der falde mere end 15 cm sne på 6 timer!

Da der er tale om snebyger, og ikke et stort sammenhængende sneområde, kan der forekomme store lokale variationer hvad angår snemængder.

Som det ser ud lige nu, er det især i et område fra indsejlingen til Limfjorden og mod sydøst til Århus, hvor man kan forvente de største snemængder, stedvis op mellem 20 og 30 cm sne.

I den resterende del af varslingsområdet kan der stedvis falde 15 til 20 cm sne.

Overvej, om du skal ud at køre

Allerede inden varslet blev opgraderet, opfordrede Vejdirektoratet faktisk danskere i de berørte områder til at overveje, om man skulle udsætte sine søndagsplaner, hvis de involverer kørsel.

"Hvis der kommer den mængde, så skal man overveje, om det er så vigtigt, at man skal ud og køre. Vi opfordrer til, at man udsætter det, man skal, til en anden dag, hvis det ikke er strengt nødvendigt," sagde Kenneth Andersen, vagthavende hos Vejdirektoratet, til TV 2.

Og selvom man måske ikke bor i et af de områder, der bliver ramt af kraftigt snefald, skal man i hvert fald være opmærksom på, at der er risiko for glatte veje i hele landet.

Kategori 2-varsel om farligt vejr. Screenshot, dmi.dk, kl. 08.50