Frygter du cyberangreb mod kritisk infrastruktur? Ny undersøgelse viser, du ikke er alene

112

02/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis der bliver sat et såkaldt "destruktivt angreb" ind.

Det ændrede sikkerhedsbillede i Europa får et stort flertal til at frygte for angreb mod den digitale infrastruktur

Frygten for at fremmede magter orkestrerer cyberangreb mod eksempelvis det danske mobilnet eller forsyningssektoren ligger i den høje ende. Det viser en befolkningsundersøgelse med svar fra godt 2.000 danskere lavet af Analyse Danmark for Ingeniørforeningen, IDA.

Syv ud af ti af de medvirkende svarer, at de enten i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad er bekymrede for at det kan ramme vores internet- og mobilforbindelser, og at forsyningssikkerheden af varme og strøm kan være i fare.

IDAs ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg kan godt følge befolknings bekymringer, da både elnettet og netforbindelser vil være oplagte områder, som statsstøttede hackergrupper vil forsøge at svække.

”Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og derfor vil flere dele af vores kritiske infrastruktur være oplagte mål. Det indebærer, at vi hele tiden skal være et skridt foran hackerne, og at vi er tvunget til at sikre os bedre end tilfældet er i dag,” siger han.

Kan få alvorlige konsekvenser

Konsekvenserne ved at bliver ramt af et såkaldt destruktivt angreb, kan ifølge IDAs it-sikkerhedsekspert få alvorlige konsekvenser.

”Modsat de angreb, hvor de kriminelle vil tjene penge på den ene eller anden måde, så har de destruktive angreb kun til formål at ødelægge. Eksempelvis kan data eller software være målet, og værre endnu kan de destruktive angreb gå efter at udrette betydelig skade på fysiske objekter eller i ekstreme til fælde forsøge at lave personskade,” siger han.

Jørn Guldberg understreger, at uregelmæssigheder i vand-, varme- og elforsyningen kan medføre store gener for alle, og at stort set alt i vores hverdag er afhængigt af en netforbindelse.

”Hvis internettet bliver ramt, vil det få store konsekvenser for os alle. Det vil kunne lamme et digitaliseret land som Danmark hårdt, og skabe mere eller mindre kaos i de flestes hverdag,” siger han.

Den 4. juni i år blev truslen for destruktive cyberangreb mod Danmark hævet fra lav til middel.

Det viste undersøgelsen

I hvilken grad er du i forlængelse af situationen i Ukraine blevet mere bekymret for følgende dele af den hjemlige infrastruktur? 

Digital infrastruktur (stabilt internet, mobilnet, hackerangreb, cyberkriminalitet mm.

I meget høj grad - 10 procent

I høj grad - 21 procent

I nogen grad - 38 procent

I lav grad - 18 procent

Slet ikke - 7 procent

Ved ikke - 4 procent

Total - 100 procent

Energi forsyningssikkerhed med strøm og varme

I meget høj grad - 10 procent 

I høj grad - 20 procent

I nogen grad - 41 procent

I lav grad - 17 procent

Slet ikke - 8 procent

Ved ikke - 4 procent

Total - 100 procent

Undersøgelsen er foretaget af Analyse Danmark for Ingeniørforeningen, IDA. 2.048 danskere mellem 18-70 år har svaret.