Dansk sygehus kan have smittet intensivpatienter med skimmelsvamp

112

27/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er lægehelikopterens landingsplads, der er problemet.

Akutlægehelikopterne rundt omkring i landet har siden, de blev introduceret, været med til at redde talrige liv.

Men spørgsmålet er, om de også har været med til at koste liv.

På taget af Aarhus Universitetshospital (AUH) ligger landingspladsen for akutlægehelikopteren ovenpå hjerteafdelingen og intensivafdelingen i hospitalets østlige område.

Tanken bag at placere landingspladsen her er, at det gør det muligt for redningsfolk hurtigt at komme afsted til ulykkessteder og endnu hurtigere få de medbragte patienter ud af helikopteren og ned på afdelingerne.

Men helikopterens store rotorer skaber et voldsomt lufttryk mod overfladen og er med til at blæse skimmelsvamp op i luften.

Kombinér det faktum åbne ventilationssystemer og evt. ditto døre og vinduer, ja så bliver de farlige svampesporer altså blæst direkte ind på intensivafdelingerne, hvor det typisk er patienter med nedsat immunforsvar, der er indlagt.

Det skriver Jyllands-Posten.

26 smittede, 21 døde

Siden helikopteren fik sin nuværende landingsplads i 2019, er 26 patienter på avdelingen Intensiv Øst blevet diagnostiseret med svampeinfektioner.

Af disse har de 21 patienter mistet livet.

Det vides ikke, om de omkomne patienter er døde som følge af svampeinfektionen, eller om de tilfældigvis var smittede, da de gik bort af andre årsager.

Eksperter fortæller til Jyllands-Posten, at patienter på afdelingen risikerer at få voldsomme bivirkninger i forbindelse med, at de får forebyggende medicin.

I nogle tilfælde kan svampesporerne nemlig gå ind og simpelthen neutralicere medicinen.

"Derfor har vi sat alt i værk for at finde ud af, hvad problemet skyldes og for at bringe situationen tilbage til normalen. Det, synes jeg i høj grad, er sket her. Vi har sat ting i gang og gjort det, vi har troet, vil løse problemet," fortæller Poul Blaabjerg, der er hospitalsdirektør på AUH.