Skal hedde noget nyt: Det vil mødre kalde husarbejde fremover

Virale historier

16/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Laura Danger delte en video af en mor, der forsøger at udføre en simpel opgave, men støder på problemer ved hvert skridt, og mener at drive en husstand bør kaldes noget helt andet end husarbejde.

At jonglere med alt, hvad der følger med at være forælder, have et job og forsøge at styre en travl husstand, er udmattende.

Folk, især mødre, deler ofte memes på sociale medier, der beskriver, hvordan de igen og igen oplever det huslige arbejde som umulig – fx at gå ind i et rum for at ordne én ting, men ikke kunne gøre det, fordi der var 30 andre ting, der skulle gøres først.

Laura Danger, 34, er underviser og livscoach fra Chicago. Hun går ind for, at arbejde udført derhjemme bør anerkendes som en opgave og dækkes af ordninger fra regeringen. Moren til to måtte forlade arbejdsstyrken i 2022, efter at hun fandt pasning så uberegnelig og dyr, at det påvirkede hendes mentale helbred alvorligt.

Siden da er hun blevet et kendt ansigt på sociale medier, især platformen TikTok, hvor hendes videoer om emner som ulønnet orlov og hjemmearbejde har ramt i hjertet hos folk og fået over 34 millioner likes og samlet mere end 500.000 følgere.

Eksempel på huslig ingeniørkundskab

I en af hendes nyeste indlæg delte Laura en video af en mor, der forsøger at gøre noget meget simpelt, men konstant bliver forhindret ved enhver lejlighed af noget andet, der skulle gøres. Ved at kalde det at være en forælder, der er hjemme, for 'huslig ingeniørkundskab', blev kvinden filmet af sin partner, mens hun fortalte ham, at hun følte sig overvældet.

Da hun blev spurgt 'hvorfor' af sin mand, svarede hun: "Jeg prøver at rydde op i køkkenet, fordi det er en katastrofe, men så mens jeg rydder op, indser jeg, at jeg er sulten. Så vil jeg lave noget gulerodssaft, men jeg kan ikke lave min gulerodssaft, fordi der ikke er rene glas. Nå, jeg vil lægge dem i opvaskemaskinen, men når jeg åbner den, er den ren og fuld, så jeg bliver nødt til at tømme den. Og så opdagede jeg noget nyt tøj, vi fik til Ember, der ikke er blevet lagt på plads.

Og hun fortsatte: "Så går jeg op for at lægge dem på plads, men så indser jeg, at hendes værelse er en katastrofe, så begynder jeg at rydde tøj op og lægge det på plads i skabet. Og så [da jeg ser dem i skabet], indser jeg, at deres tennissko er ødelagte, og jeg skal købe nye tennissko til skolen, der begynder på tirsdag, så kommer jeg tilbage til køkkenet og vil lave en liste, men vent, jeg har ingen pen."

Tæt på tårer kaster kvinden sine hænder i luften, mens manden bag kameraet ser ud til at grine. Han foreslår derefter, at hans partner går en tur, hvortil hun svarer, at hun ikke kan, fordi sengen er rodet. Laura kommenterer efterfølgende, at det er et perfekt eksempel på huslig ingeniørkundskab.

Hun sagde: "Hun har lige beskrevet omkring 15 ting, han kunne have sprunget ind og gjort, og i stedet griner han af hende og siger, at han vil lave saften, som var det første, hun sagde, hun ikke kunne gøre på grund af alle disse andre ting. Ved at foreslå, at hun sætter sig ned og tager en lur, afviser han fuldstændigt hendes overvældelse og alt det pres, hun er under. De er i en situation, mange af os kender, det såkaldte nagparadokset."