Chokerende: Hvad lægerne fandt i maven på baby fik dem til at tabe kæben

Virale historier

22/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Charlotte Friis

Da læger fandt en klump i maven på en lille pige, som blev født d. 10. oktober på et hospital i Indien, anbefalede de en operation så hurtigt som muligt, så man kunne finde ud af, hvad det var. Fundet chokerede lægerne.

Hvad der skulle have været en lykkelig begivenhed, ændrede sig hurtigt til en chokerende oplevelse for et sæt forældre i Indien, da læger fandt en klump i maven på deres nyfødte datter.

Lægerne anbefalede, at pigen blev opereret hurtigst muligt, så man kunne få kortlagt, hvad klumpen bestod af. Lægerne havde en forventning om, at der ville være tale om enten en tumor eller en cyste, og derfor blev pigen opereret bare 21 dage senere med henblik på at få fjernet klumpen.

Klumpen, der sad lige under mellemgulvet, blev fjernet uden de store komplikationer og blev da også i første omgang taget for at være enten en tumor eller en cyste. Efterfølgende undersøgelser viste dog, at klumpen indeholdt ikke mindre end 8 fostre.

Der var altså ikke tale om hverken en tumor eller en normal cyste, men en sjælden medicinsk tilstand kaldet fetus- in-fetu, hvor et misdannet og underudviklet foster er indkapslet inde i sin tvillings krop.

 Ny rekord

Man ved ikke med sikkerhed, hvordan tilstanden opstår, men én teori går på, at massen, som der reelt er tale om, starter ud som et normalt foster, som på et tidspunkt bliver ”opslugt” af sin tvilling. En anden teori er, at der snarere er tale om en højt udviklet teratoma-tumor, som består af forskellige typer af væv.

Uanset hvad er tilstanden ekstremt sjælden, faktisk estimeres det, at den kun ses ved 1 ud af 500.000 fødsler, og der er da også fundet under 100 tilfælde igennem tiden.

I langt de fleste tilfælde er der tale om ét enkelt foster, som altså er blevet indkapslet i et andet foster. At der bliver fundet 8 fostre på én gang, er altså en ny rekord.

Pigens tilstand er i dag normal.