Eksperter afslører: Her er sandheden bag de to hvide striber, der følger fly på himlen

Virale historier

27/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Har du tænkt over hvad de to streger bag ved flyene egentligt er?

Stort set uanset hvor du er i verden, kan du kigge op og se fly, der bliver fuldt af to lange hvide striber. Der er faktisk en videnskabelig forklaring på, hvad de er – men det er ikke alle, der tror på det.

Det skriver Unilad

Vi er så vant til at se striberne nu, at de fleste af os bare accepterer dem som et andet almindeligt træk ved himlen, som skyer eller fugle.

En konspirationsteori

Når du rent faktisk tænker over, hvad de er, hælder du måske mere til videnskaben. Eller, hvis du føler dig lidt mere mistænksom, kan du vælge at følge den mere konspiratoriske tråd.

Dette er en, der er vokset i de seneste par år, og antyder, at de hvide striber er lavet af kemikalier, der sprøjtes af ud af regeringen.

Teorien er en, der har eksisteret siden 1996; samme år skitserede en forskningsartikel fra luftvåbnet et 'fremtidigt vejrmodifikationssystem', som ville bruge 'luftfartsstyrker' til at 'nå militære mål'.

Nogle mennesker ser ud til at have trukket på det system, der er nævnt i den gamle forskningsartikel for at give næring til deres teori. Derfor tror de også at striberne bruges af regeringen til at kontrollere vejret.

Flere konspirationsteorier

Andre har dog mere skumle overbevisninger, hvilket tyder på, at striberne frigiver giftige kemikalier for at forgifte menneskeheden eller forsøge at kontrollere sindet hos os nede på Jorden.

Selvom det kan virke ret vildt, er der et eller andet historisk grundlag for teorien. I 1950'erne og 1960'erne frigav USA zinkcadmiumsulfid i luften for at teste spredningen af biologiske våben.

Kemikaliet blev anset for at være ugiftigt på det tidspunkt, selvom det viste sig, at det kunne være kræftfremkaldende ved gentagen eksponering.

I 2021 undersøgte Sijia Xiao, en ph.d.-kandidat ved University of California, chemtrails-teorien og fandt ud af, at troende 'vælger og vælger aspekter, der resonerer med dem, blander personlige fortolkninger eller selektivt overtager dele af teorien'.

Da sociale medier kun fortsætter med at give næring til teorien, har eksperter fordoblet den videnskabelige forklaring på de hvide linjer og gjort det klart, at der ikke er beviser for eksistensen af chemtrails.

Et kondensspor

Eksperter beskriver i stedet linjerne som 'kontrailer', hvilket er en forkortelse for 'kondensspor'.

Ifølge University Corporation for Atmospheric Research opstår sporene, når vanddamp kondenserer og fryser omkring udstødningen fra et fly.

Harvard-forskere, der kigger på teorien, har også påpeget, at hvis magthavere brugte fly til at frigive kemikalier, ville mange mennesker skulle være involveret i operationen - hvilket gør det meget mindre sandsynligt, at det ville forblive en hemmelighed.

Edward Snowden, som er kendt for at lække klassificeret information fra National Security Agency, har også gjort det klart, at chemtrails 'ikke er en ting'.

Alligevel, mens teorien er blevet afkræftet, bemærkede Xiao, at de bekymringer, der giver næring til teorien, kommer fra 'legitime samfunds- og miljøspørgsmål, der kræver opmærksomhed', såsom mistillid til regeringen eller bekymringer om miljøet.