Bibliotek fik langt om længe bogen tilbage: Det tog kun 96 år

Virale historier

26/05/2023

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Skrevet af Magnus Møller

Vi kan alle glemme at aflevere bøger tilbage til biblioteket. Det sker sikkert for de fleste af os engang imellem. En bog fra et bibliotek i USA tog imidlertid tilbageleveringstiden til det ekstreme.

"Vi spekulerede alle på, hvor bogen har været i så lang tid", forklarer Christ Kreiden, der er direktør for "St. Helena Public Library" i Californien.

Bibliotekets medarbejdere anede ikke, hvad de skulle tænke, da en "mystisk mand" en dag ville aflevere en bog tilbage.

"Vi bemærkede ikke med det samme, hvor gammel den var," fortæller Kreiden. Det gik først virkelig op for dem, da det trykte materiale begyndte at smuldre i hænderne på dem. "Den faldt fra hinanden," husker amerikaneren.

I den store bog, der blev udgivet i 1892, kan man stadig læse den lille note fra biblioteket: "Denne bog må lånes i to uger."

Den ukendte læser havde så sandelig overskredet disse retningslinjer og havde haft den liggende derhjemme i 96 år.

Hvis ikke gebyrerne for forsinkede afleveringer på bibliotekerne i Californien var blevet afskaffet for længe siden, skulle den glemsomme bruger have betalt omkring 12.000 kroner i bøde.

"At bogen stammer fra dette bibliotek fra så lang tid tilbage, er virkelig utroligt," fortalte direktøren ifølge Yahoo News.

Der er meget lidt viden om manden, der afleverede værket. "Han opgav ikke sit navn," forklarer Kreiden.

Han nævnte kun sin far. "Personalet har ingen idé om, hvem denne herre er." Ligeledes har de ingen optegnelser over, hvem der i sin tid lånte bogen.

Den gamle bog blev ikke sat tilbage på sin plads til udlån. I stedet fik den tildelt en æresplads ved indgangen til "St. Helena Public Library".

Her kan besøgende nu beundre bogen med det udslidte omslag og de revnede sider.