3 overraskende arkæologiske fund i 2023

Virale historier

13/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

2023 har været et vildt år for arkæologien – disse fund havde vi ikke set komme!

2023 har været et bemærkelsesværdigt år for arkæologiske opdagelser. Fra det gamle Egypten til kunsthistoriens skjulte hemmeligheder – her er de tre mest overraskende fund.

Det gyldne mumie-mysterium

I begyndelsen af året blev en kæmpe hemmelig grav, der dateres tilbage til 4.300 år siden, opdaget i Egypten. Denne betydningsfulde opdagelse inkluderede en mumie svøbt i guld samt fire grave.

Fundet skete ved Saqqara-necropolis, syd for Cairo, hvor arkæolog Dr. Zahi Hawass beskrev graven som "dekoreret med scener fra dagligdagen". Detaljerne omkring den gyldne mumie blev holdt hemmelige, men det blev nævnt, at det er en af de ældste ikke-kongelige mumier, der nogensinde er fundet.

Cannabisfund i skeletter

I 2023 blev det første bevis på brugen af cannabis i før-moderne skeletrester annonceret. Forskere analyserede skeletrester fra en 17. århundredes hospitalskrypt i Milano, Italien, som en del af et studie ved Universitetet i Milano.

Sporene af cannabisforbrug blev fundet i to før-moderne skeletter, hvilket førte til hypotesen om, at de pågældende personer anvendte cannabis som en rekreativ substans.

Mona Lisas hemmelighed

I oktober blev en undersøgelse offentliggjort, der afslørede, at et team af eksperter brugte røntgenscanning og en infrarød teknik til at afsløre en ny hemmelighed om Mona Lisa. Undersøgelsen, offentliggjort i Journal of the American Chemical Society, gjorde det muligt for forskerne at analysere baggrundslaget af kunstværket og bestemme, hvilken malingopskrift Leonardo da Vinci brugte, da han malede Mona Lisas baggrund.

Den blanding, der blev fundet, var anderledes end den, da Vinci endeligt valgte at anvende på selve mesterværket. Forskerne konkluderede, at kunstneren eksperimenterede, da han designede maleriet og også brugte blyoxidpulver for at hjælpe sin maling med at tørre.

Disse fund understreger det kontinuerlige potentiale for nye opdagelser inden for arkæologi og kunsthistorie. Hvert fund kaster lys over fortidens skjulte verdener og udvider vores forståelse af menneskets historie og kulturelle arv.

Kilde: The Sun