Vi prepper til krig og kriser - men der er ingen plan for, hvad vi gør, hvis en asteroide rammer jorden

Videnskab

20/09/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mangler vi en beredskabsplan for, hvad vi gør, hvis et af de mange tusinde såkaldte nærjordsobjekter rammer Jorden?

Der er i dag registreret omkring 35.000 såkaldte nærjordsobjekter i rummet omkring vores planet.

Et nærjordsobjekt er en asteroide eller en komet, der kommer inden for en afstand af knap 200 millioner kilometer fra Jorden – og nogle af dem kommer meget tættere på.

Så sent som i begyndelsen af september 2024 var astronauten Matthew Dominick heldig nok til at tage nogle fine timelapse-billeder fra rumstationen af en meteor, der ramte atmosfæren og eksploderede i en grønlig ildkugle, heldigvis uden at gøre skade på Jordens overflade.

Der går i det hele taget sjældent særlig mange uger mellem historier om forbipasserende asteroider eller kometer, eller meteorer der lyser op på himlen.

For vi lever i et solsystem med masser af sten og klippestykker, som suser rundt overalt, og derfor bliver der altså også arbejdet hårdt på at opdage dem og holde styr på, hvor de befinder sig.

Det er en trussel, vi bør tænke over

Vi samler og analyserer massevis af billeder fra teleskoper ved hjælp af avanceret software, og forsøger så godt, vi kan, at finde og tracke de mange nærjordsobjekter derude – især selvfølgelig dem, der potentielt kan have kurs mod Jorden.

Anders Høeg Nissen understreger at man ikke bør leve i frygt, for det er trods alt ikke særlig sandsynligt, at større nærjordsobjekter rammer Danmark – i hvert fald ikke hvis man tænker på de gigantiske meteorer, man kender fra katastrofefilmene.

Men der er mange objekter derude, som, selvom de er mindre, sagtens kan forårsage kolossal skade og koste liv. Så måske skal truslen tages mere seriøst, end man gør i dag?

"Når vi er så opmærksomme på andre krisesituationer, er det måske lidt mærkeligt, at vi ikke også har lagt en strategi for beredskabsindsatsen i tilfælde af, at vi skulle blive ramt af nedslag fra rummet. Det er en trussel, der nok også burde indgå i vores nationale beredskab,” siger Anders Høeg Nissen, medvært på podcasten RumSnak.