Overraskende vaccinestudie: Denne gruppe mennesker er mere sårbare for bivirkninger

Videnskab

01/10/23 | 10:24

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Efteråret er lig med influenzavacciner. Og til trods for de gavnlige effekter ved stikket oplever mange folk, at de får bivirkninger ved den. Nu viser det sig, at der er en gruppe af mennesker, der er markant mere sårbare for bivirkninger.

I en ny undersøgelse viser det sig, at kvinder er mere tilbøjelige til at opleve en dårlig reaktion på en influenza-vaccine end mænd. Holdet fra Universitetet i Montreal afslørede, at kvinder er mere tilbøjelige til at opleve feber, hovedpine og muskelsmerter efter deres influenza-vaccine.

De har også en højere risiko for en "reaktion på injektionsstedet", såsom smerte eller hævelse, fandt eksperter ud af.

Forskere bemærkede, at for hver 1.000 influenza-vacciner kunne man forvente, at der ville være 115 yderligere tilfælde af reaktioner på injektionsstedet hos kvinder sammenlignet med mænd.

Og der ville være flere tilfælde af "systemiske reaktioner" såsom feber hos kvinder, tilføjede de.

Den kæmpe undersøgelse

Holdet fra Universitetet i Montreal analyserede data fra mere end 34.000 personer, der deltog i 18 undersøgelser: "Åben kommunikation af denne risiko kunne øge tilliden til vacciner og begrænse tøven med at blive vaccineret."

Dr. Marilou Kiely, der ledede undersøgelsen fra University of Montreal, sagde: "Vi fandt ud af, at kvinder var mere tilbøjelige end mænd til at få reaktioner på influenzaen, uanset deres alder eller typen af ​​influenzavaccine, de fik. Men sandsynligheden for disse reaktioner på influenzastødet reduceres, efterhånden som folk bliver ældre – for både kvinder og mænd."

Og hun tilføjede: "Kvinder bør huske på, at disse reaktioner efter vaccination normalt er milde og bliver bedre af sig selv – såvel som de potentielle fordele ved influenzavaccinen, som er vigtigere for sårbare mennesker, såsom dem, der er ældre eller allerede har visse helbredsmæssige forhold."

Resultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Journal of Epidemiology and Community Health.

Kilde: Express.co.uk.