Fik du set nordlyset over Danmark? Hvis ikke, skal du være klar denne dag

Videnskab

14/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du kigget op på nattehimlen i denne uge?

Hvis du har været vågen og kigget op på himlen natten til enden onsdag eller torsdag denne uge, fik du muligvis en dejlig overraskelse.

Danmark har nemlig været velsignet med noget så smukt som nordlys, hvilket vi ikke har kunnet nyde siden februar.

Nu er det imidlertid tilbage, og det faktisk ikke ovre endnu.

Årsagen til, at nordlyset har valgt at lægge turen forbi netop nu skal findes i en geomagnetisk storm, der har raset de sidste par dage, så der er stadig chance for at se det smukke syn.

Og faktisk er den bedste dag til at se det stadig i vente. Det skriver DR.

Her er den optimale dag

Forudsætningen for at se nordlys er, at der er stor aktivitet på Solen. En stor del af de soludbrud, der sender udladninger af plasma mod Jorden kommer fra solpletter på Solens overflade.

Og netop antallet af solpletter er et mål for, hvor aktiv Solen er.

Lige for tiden er Solen på vej ind i en særdeles aktiv periode, og i dag torsdag er der for eksempel seks store grupper med solpletter. Alle disse solpletter har mulighed for at sende skuer med elektrisk ladet plasma afsted, og når den plasma rammer Jordens magnetfelt, kan det give den geomagnetiske storm, der skaber det smukke nordlys.

Solpletter er imidlertid ikke det eneste, der skal gå op i en højere enhed, hvis vi skal kunne nyde synet af nordlys. Jordens hældning spiller også en rolle, og der er vi faktisk ved at være tæt på den ene af de to dage i løbet af et år, hvor hældningen er optimal i forhold til vores chancer for at kunne se nordlys.

Det er nemlig de to jævndøgn (forårs og efterårs), og sidstnævnte falder i år lørdag d. 23. september, altså om lidt mere end en uge.

Det betyder altså, at der er optimale betingelser for, at vi kan få glæde af endnu mere sollys i nætterne omkring den lørdag, så lad os krydse fingre for en skyfri himmel!