Alarmerende stigning i tarmkræft: Nyt studie tyder for forbindelse til særlige spisevaner

Videnskab

06/12/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Antallet af mennesker under 50 år diagnosticeret med tarmkræft er steget med en alarmerende hastighed i de seneste årtier. Ny undersøgelse fra Flinders University tyder på, at denne hurtige stigning kan skyldes ændringer i spisevaner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff sygeplejerske og klinisk diætist.

Usunde kostmønstre, præget af højt forbrug af rødt og forarbejdet kød, fastfood, raffineret korn, alkohol og sukkerholdige drikkevarer, udgør et bekymrende forhold med en øget risiko for mave-tarmkræft.

Ansvarlig for 1 ud af 3 kræftdødsfald på verdensplan, kan gastrointestinale/tarmkræft  kræftformer forekomme stort set overalt i fordøjelsessystemet, fra halsen til maven, bugspytkirtlen, tarmene, endetarmen og anus.

Forskerne bag undersøgelsen gennemgik forskning i kostmønstre og gastrointestinale kræftformer, og identificerede 28 undersøgelser til yderligere analyse. Mens der var nogle modsætninger mellem individuelle undersøgelser, antydede undersøgelserne samlet set, at sunde kostmønstre generelt reducerede kræftrisikoen.

Med det stigende antal fordøjelseskræftformer, såsom tarmkræft, der bliver diagnosticeret på verdensplan, og i stigende grad hos mennesker under 50 år, er det tid til handling for at beskytte folks sundhed.

Sunde fødevarer er vejen frem

Undersøgelser viser, at ernæringsundervisning og fremme af sunde spisemønstre kan være afgørende for at reducere risici for tarm-kræft og forbedre patienternes resultater.

 Fødevarer rige på antioxidanter såsom bær, bladgrønt, frugt, grøntsager, mandler, valnødder, hørfrø, gurkemeje, ingefær, hvidløg, citrus, fed fisk og farverige grøntsager er alle sunde

Forarbejdede fødevarer er risikofyldt

Forskernes resultater understøtter globale retningslinjer for sund kost, som gentager anden forskning, der viser, at diæter fyldt med forarbejdede fødevarer som  junkfood og rødt kød er dårligt for vores helbred. Gang på gang er diæter, der fokuserer på frisk frugt og grønt, forbundet med bedre sundhedsresultater.

Denne forskning er offentliggjort i European Journal of Nutrition and Nutrition Reviews.

Tarmkræft i Danmark 

Kræft i tyk-og endetarm er en af de mest almindelige kræftformer i Danmark. Der konstateres cirka 5.000 nye tilfælde om året, og hvert år dør cirka 2.000 mennesker herhjemme af tyk- og endetarmskræft. Siden 2014 er alle borgere mellem 50 og 74 år blevet tilbudt screening for tyk- og endetarmskræft.

I perioden 2003-2012 er der sket en årlig stigning på 3,1 procent i risikoen for nye tilfælde af tyktarmskræft blandt de 0-49 årige. I den aldersklasse var der 548 danskere i 2003-2012, der fik konstateret tyktarmskræft. Så selv om det er relativt små tal, går det jo den forkerte vej.

Blandt de 20-29 årige er stigningen endnu højere.

Link til undersøgelse

Association of dietary patterns derived by reduced-rank regression with colorectal cancer risk and mortality | European Journal of Nutrition

Global increase of colorectal cancer in young adults over the last 30 years: an analysis of the Global Burden of Disease Study 2019 - PubMed