Vil ikke være med mere: Nu trækker Rusland sig

Ukraine-krisen

04/05/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Rusland har valgt at trække sig fra et område, som ellers har været præget af fred og godt samarbejde.

Rusland og Vesten har i rigtig mange år haft et anstrengt forhold til hinanden. Under den kolde krig var det to ideologiske modpoler, som ikke kunne samarbejde. Der var meget af tiden frygt for, at en reel verdenskrig for tredje gang på et århundrede ville bryde ud. Det gjorde den heldigvis ikke.

Siden den kolde krigs afslutning har man så forsøgt at få et bedre forhold, men det er lige nu kastet totalt i skyggen af krigen i Ukraine.

Til gengæld har der i snart 25 år været et godt samarbejde i rummet, hvor der har været en blanding af vestlige og russiske astronauter på den internationale rumstation (ISS). Men det ellers gode samarbejde får nu en brat ende, da Rusland har valgt at forlade rumstationen.

Generaldirektøren fra det russiske rumagentur Dmitry Rogozin har meddelt, at Rusland vil trække sig fra ISS og dermed stoppe al samarbejde med NASA, ESA (det europæiske rumagentur) i den forbindelse.

Rusland vil informere deres partnere på ISS om beslutningen med et års varsel. Ifølge Dmitry Rogozin trækker Rusland sig ud på grund af Vestens hårde sanktioner mod landet som følge af invasionen i Ukraine.

Selvom det russiske rumagentur siger, at de trækker sig på grund af sanktioner mod Rusland, mener John Leif Jørgensen, som er professor og afdelingsleder på DTU Space. at det nok alligevel ville ske før eller siden.

“Allerede for et år siden advarede Putin om, at de ville trække sig inden 2024,” siger han til DR.

Rusland vil derfor gerne bygge sin egen rumsation, som skal stå færdig i 2025. Her er det planen, at de vil være i stand til at kunne få sendt materiel op til rumstationen hurtigere end det i dag er muligt på ISS.

Og det er bekymrende, ifølge John Leif Jørgensen. Han frygter nemlig, at russerne kan ende med at bruge deres station som en militærbase.

“Russerne vil bygge deres egen station, og de har været meget åbne om, at de vil have våbensystemer ombord. Amerikanerne vil jo typisk gøre det samme, når de hører, at de andre gør. Og så har vi kapløbet, hvor de store tabere bliver små, fredelige nationer som Danmark.”