Trump: USA vil ikke forsvare NATO-landene, hvis Rusland angriber

Ukraine-krisen

26/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

USA er ifølge NATO's artikel 5 forpligtet til at hjælpe militært, hvis andre NATO-lande bliver angrebet, men helt så simpelt er det ifølge en tidligere amerikansk præsident ikke.

Ruslands invasion af Ukraine har fået flere øst- og nordeuropæiske lande til at frygte, at de står næst på listen, hvilket blandt andet er årsagen til at lande som Finland og Sverige kraftigt overvejer at søge om medlemsskab i NATO

Hvis man som land er medlem af NATO, er man nemlig sikret, at man har de resterende 29 NATO-lande i ryggen, hvis Rusland (eller et andet land for den sags skyld) vælger at angribe, og det er betryggende - især for små lande som Danmark, som ifølge Global Firepower kun ligger nummer 57 på listen over verdens stærkeste militære.

Ét af de NATO-lande, som udgør en væsentlig del af NATO's samlede militær, er USA, der har omkring 500.000 aktive soldater og faktisk anses som værende verdens stærkeste militære magt.

Nu har USA's tidligere præsident, Donald Trump, dog afsløret, at NATO's medlemslande ikke nødvendigvis kan være sikre på at få USA's hjælp, selvom landet er medlem af NATO. 

I hvert fald ikke hvis det stod til ham. 

Ifølge The Washington Post har den tidligere præsident nemlig for nyligt i forbindelse med et arrangement i Florida afsløret, at han under NATO-topmødet i Bruxelles i 2018 truede med, at USA ikke ville forsvare NATO-lande, hvis Rusland angreb, fordi mange medlemslande ikke brugte nok penge på militæret. 

I NATO's artikel 5 fremgår det, at et angreb på ét NATO-land skal betragtes som et angreb på alle NATO-lande, men i 2018 udtalte Trump altså, at han ikke havde tænkt sig at overholde den aftale, hvis Rusland skulle finde på at angribe. 

"Betyder det, at du (Trump, red.) ikke vil forsvare os (Nato, red.) mod Rusland, hvis ikke vi betaler," har Trump forklaret, at et NATO-medlem spurgte om i 2018, hvortil han svarede: "Det er præcis det, jeg siger."

Ifølge The Washington Post har Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, desuden afsløret i bogen ' The Room Where It Happened', at Trump var tæt på helt at trække USA ud af NATO under topmødet i 2018. 

USA's nuværende præsident, Joe Biden, har dog slået fast, at USA vil forsvare "hver en tomme" af NATO's territorium, og at et angreb på ét NATO-land vil blive betragtet som et angreb på alle NATO's 30 medlemslande, som er følgende: 

Albanien, Belgien, Bulgarien, Canada, Danmark, Estland, Frankrig, Grækenland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxemborg, Montenegro, Nederlandene, Nordmakedonien, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, Ungarn og USA.

Ukraine er ikke medlem af NATO.