Russiske ubåde kendte området omkring gaslækagerne i forvejen

Ukraine-krisen

03/10/2022

Kilde: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Området omkring de ødelagte gasrørsledninger er ikke ukendte for de sovjetiske ubåde. Tværtimod. Øst for Bornholm lå en række strategiske gemmesteder for dem. Fra denne placering overvågede de "fjendtlige ubåde"

Ubådene brugte lå her under den kolde krig

Faktisk bliver området kaldt for bukserne på grund af den geografiske placering. Den pensionerede Oberstløjtnant Rolf Lindén melder ud, at "Man kan roligt gå ud fra, at russerne kender dette område ud og ind, allerede inden gasledningerne blev trukket," og tilføjer "at både ubåde og undervandsdroner kan være brugt til sabotageaktionen mod gasledningerne."

Om det er eksplosioner, der har ramt forsyningsrørende, er Søværnets ubådsredningsskib HMS Belos nu i færd med at undersøge.

Gasledninger beskadiget

Begge Nord Stream 1 ledninger og den ene af de to Nord Stream 2 ledninger blev kraftigt beskadiget den 26. september 2022, og 300–500 mio kubikmeter gas strømmede ud i havet.

Det skete kl. 02:03, hvor GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, målte en styrke på 2,3 på Richter-skalaen. Kl. 19:03 målte de endnu et udsving på 2,1 på Richter-skalaen.

Søfartsstyrelsen lukkede derpå området omkring de to ledninger - både til vands, og de frarådede fly at flyve lavere end 1,000 meter over området.

Sandsynligvis bevidst handling fra Rusland

Statsminister Mette Frederiksen var ude d. 27. september for at fortælle om, at lækagerne var forårsaget bevidst handling og ikke uheld.

Det var Sveriges Magdalena Andersson enig i og tilføjede, at hun mente, det var sabotage, hvorefter hun nævnte, at det var detonationer. Hun havde GEUS til at bakke op om det, da de kommenterede, at rystelserne var ulig dem, der skete ved jordskælv, men mere lignede dem der skete ved eksplosioner.

Det er dog ikke til at sige, hvem der har forårsaget eksplosionerne, dog har en forsker fra Forsvarsakademiet udtalt, at Rusland ville være den, der ville nyde godt af flere forstyrrelser på det europæiske gasmarked.