Rusland melder ud om brugen af atomvåben

Ukraine-krisen

07/05/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Nu har Rusland meldt ud, om der vil blive brugt atomvåben i Ukraine.

Allerede på dagen for invasionen af Ukraine, d. 24. februar, begyndte omverdenen at frygte, at Ruslands præsident, Valdimir Putin, kunne finde på at tage atomvåben i brug. 

Han advarede i en tale til verden om, at det ville føre til "hidtil usete" konsekvenser, hvis Vesten blandede sig militært, og mange har tolket det som en direkte atomtrussel.

Siden har spekulationerne været mange, men nu har Alexei Zaitsev, som er talsmand for det russiske udenrigsministerium, udtalt, at Rusland ikke vil anvende atomvåben i Ukraine. 

Det skriver TV2.

Zaitsev har således udtalt, at et russisk atomvåbenangreb mod Ukraine ikke vil være i overensstemmelse med landets "specielle militære operation" i Ukraine. 

Siden krigens start har Rusland holdt fast i, at krigen hverken er en krig eller en invasion, men derimod en "militær specialoperation," som er sat i værk for at befri indbyggerne i det østlige Ukraine fra folkedrab. 

CIA's direktør, William Burns, udtalte ellers tidligere i april, at Vesten ikke "kan tage let" på atomtruslen fra Rusland, og at "vi er nødt til at være klar til enhver udvikling," men hvis man skal tro Zaitsev vil krigen altså ikke udvikle sig i sådan en retning, at Rusland kan finde på at bruge atomvåben.

Zaitsevs udtalelse kommer kort tid efter, at en vært på én af Ruslands største statsejede tv-kanaler - Russia-1 - kom med en direkte atomtrussel mod Storbritannien, hvor han sagde, "at bare ét Sarmat-missil er nok til at drukne den [red. Storbritannien] én gang for alle."

Sarmat-missilet er et atommissil, som i Vesten er kendt som 'Satan 2'.

I udsendelsen blev der blandt andet også vist en grafik, hvor en atombombe blev sendt afsted fra Rusland og ramte Storbritannien, som forsvandt fra kortet.

Læs mere om den russiske værts atomtrussel mod Storbritannien og USA ved at trykke på artiklen herunder.