Du spiser dem sikkert i forvejen, men kun på denne måde bremser de aldringen.
Lige nu læser andre
En ny spansk undersøgelse tyder på, at løsningen mod tidens tand kan findes i noget så simpelt som en håndfuld jordnødder – men med en vigtig detalje: de skal spises med skrællen på.
Ifølge forskerne kan netop den brune skræl have en beskyttende effekt på vores celler og dermed bremse kroppens aldringsproces.
Kroppens “snørebånd” slides med alderen
Når vi bliver ældre, bliver enderne på vores kromosomer – kaldet telomerer – kortere. De fungerer som plastikenderne på et snørebånd og beskytter vores arvemateriale. Når de slides ned, stopper cellerne med at dele sig, og det kan føre til aldring og sygdomme som hjerteproblemer, diabetes og visse former for kræft.
Det nye studie, offentliggjort i tidsskriftet Antioxidants, viser, at deltagere, som spiste 25 gram ristede jordnødder med skræl hver dag i tre måneder, havde markant længere telomerer end dem, der ikke gjorde. Derimod havde personer, som spiste jordnøddesmør, ingen gavn af det – faktisk blev deres telomerer kortere.
Skrællen indeholder det vigtige stof
Forklaringen ligger ifølge forskerne i selve skrællen, som påvirker tarmfloraen positivt. Den fremmer produktionen af kortkædede fedtsyrer, der kan dæmpe stresshormonet kortisol og samtidig styrke humøret.
“Resultaterne understreger vigtigheden af uforarbejdede fødevarer for vores cellulære sundhed,” siger forskningsleder Daniel Torres-Oteros fra Barcelonas Universitet.
Forskerne understreger dog, at undersøgelsen stadig er lille – og at der kræves flere forsøg for at bekræfte resultaterne.
Læs også
En sund snack i hverdagen
Jordnødder har i forvejen ry for at være en god kilde til sunde fedtstoffer, som kan sænke kolesteroltallet og styrke hjertet. De indeholder aminosyren L-arginin, som får blodkarrene til at slappe af og sænker blodtrykket, mens E-vitamin og resveratrol beskytter cellerne mod skadelige frie radikaler.
Kort sagt: Næste gang du tager en håndfuld jordnødder, så lad skrællen blive på – den kan vise sig at være nøglen til et sundere og måske længere liv.
Denne artikel er baseret på information fra lacucinaitaliana..