Rettet mod NATO-lande - Putin har gang i ny plan

Ukraine-krisen

17/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Spørgsmålet er, om det er en del af noget større.

En ting er krigen i Ukraine, men russernes ambitioner rækker tilsyneladende langt ud over nabolandets territorium.

Tænketanken Institute for the Study of War skriver nemlig i deres daglige analyse af krigen i Ukraine, at den russiske præsident, Vladimir Putin, er i gang med at iværksætte en indsats at svække NATO ved at destabilisere flere af alliancens medlemslande.

Helt præcist skulle det dreje sig om de baltiske lande.

Trussel mod Ruslands sikkerhed

D. 16. januar påstod Rusland, at Letland og de andre baltiske stater "smider etnisk russiske mennesker" ud af landene, og at de handlinger har en direkte effekt på Ruslands nationale sikkerhed.

Han henviser til, at Letland tidligere har ændret i landets immigrationslov, som gjorde opholdstilladelser for russere med permanent opholdstilladelse i landet ugyldige i september 2023. Det betød, at russiske borgere i Letland fremadrettet skulle igennem den generelle procedure for at ansøge om opholdstilladelse i et EU-land, herunder at tage en sprogtest.

I tråd med tidligere meldinger

Putin har længe lagt en ekspansiv holdning til definitionen af Ruslands suverænitet, ligesom den russiske præsident også gentagne gange har underkendt tidligere Sovjet-republikkers nationale suverænitet.

En del af den retorik går blandt andet på, at Rusland har ret til at "forsvare sine statsborgere i udlandet", hvilket inkluderer russere og russisktalende mennesker uden for Ruslands grænser.

I sin analyse skriver Institute for the Study of War, at der ikke er nogen indikationer på, at der er et angreb på vej mod de baltiske lande, men tænketanken vurderer, at Putin med sine seneste udtalelser er ved at gøde jorden til et endnu mere aggressivt Rusland, når det kommer til at "forsvare statsborgere i udlandet".