I morgen har krigen i Ukraine varet i et halvt år. På det halve år er næsten 1000 børn blevet dræbt eller såret. I langt de fleste tilfælde skyldes det brugen af eksplosive våben i tæt befolkede områder.
Foruden de børn, der er blevet dræbt eller såret, er der millioner af børn, som er påvirket af kampene på anden vis. Næsten alle Ukraines børn har været udsat for traumatiserende oplevelser med en lang række konsekvenser til følge ikke mindst for deres psykiske helbred. Generalsekretær i UNICEF Danmark, Susanne Dahl, kalder det et massivt svigt af Ukraines børn:
”Børnene i Ukraine er uskyldige ofre i krigen. Alligevel har fem børn hver eneste dag betalt den højeste pris – de har betalt med deres eget liv eller helbred. Endnu flere børn har mistet deres forældre eller er blevet adskilt fra deres nære. Mange er fordrevet fra deres hjem og har fået afbrudt deres skolegang. Vi står med en hel generation af børn, som på den ene eller anden måde har fået frataget grundlæggende rettigheder – nemlig at blive beskyttet mod vold og krig,” siger Susanne Dahl.
UNICEF opfordrer de stridende parter til øjeblikkelig våbenhvile og appellerer til at beskytte børn mod angreb for hver en pris. Det indebærer blandt andet at standse den brutale brug af eksplosive våben i befolkede områder, som vi har set i f.eks. Mariupol, Luhansk, Kremenchuk og Vinnytsia. Herudover at standse angreb på civile faciliteter og infrastruktur som skoler og hospitaler.
1 ud af 10 skoler er blevet beskadiget eller ødelagt
I næste uge ringer et nyt skoleår ind i Ukraine. Men dét, der normalt er en glædelig begyndelse, vil i år være en påmindelse om, hvor meget Ukraines børn har mistet.
Skolesystemet er sat ud af spil på grund af den tiltagende fjendtlighed overalt i landet. Nogle skoler har været militære mål, mens andre er blevet brugt af krigens parter som forsyningsdepoter eller til at huse soldater. UNICEF vurderer, at 1 ud af 10 skoler er blevet beskadiget eller ødelagt.
"Alle børn har ret til at komme i skole og få sig en uddannelse - også børn fanget i en brutal krig. Foruden adgang til sikker læring, har børnene i Ukraine behov for sikkerhed, stabilitet, beskyttelse og psykosocial støtte – jo før jo bedre. Og mere end noget andet har Ukraines børn brug for fred," siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.