Hvad pønser Putin på? Efterretninger tyder på ny plan, der vil "fremkalde massepanik"

Ukraine-krisen

28/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er noget i gærde.

Den russiske regering kunne iværksætte en ny psykologisk operation om en potentiel åbning af en anden front på statsgrænsen til Belarus.

Sådan lyder vurderingen fra Ukraines Center for Bekæmpelse af Desinformation i en rapport fra d. 27. maj ifølge mediet Kyiv Independent.

Rusland indledte en ny offensiv den 10. maj i det nordlige Kharkiv Oblast i Ukraine. Moskvas styrker har angiveligt formået at rykke så langt som 10 kilometer ind i regionen, men er blevet standset af den første forsvarslinje.

Opbygger nye styrker

Præsident Volodymyr Zelensky sagde den 26. maj, at russiske styrker også danner en anden gruppe af tropper nær Ukraines nordlige grænse midt i den igangværende offensiv i Kharkiv Oblast.

Ukrainske embedsmænd har endnu ikke annonceret nogen information om en potentiel offensiv, specifikt i det nordvestlige Ukraine, som grænser op til Belarus.

Vil fremkalde "massepanik"

Det ukrainske Sikkerheds- og Forsvarsråds Center for Bekæmpelse af Desinformation forudsagde lanceringen af ​​en ny russisk psykologisk operation om at åbne en ny front i regionen med det formål at "fremkalde massepanik" i det ukrainske samfund.

"Vi forventer en række provokerende udtalelser fra den øverste ledelse i Rusland og Belarus, der truer Ukraine snart," hedder det i erklæringen.

Balarus har været en nøgleallieret for Rusland og har løbende støttet den russiske invasion af Ukraine. Der er imidlertid endnu ikke blevet indsat belarusiske styrker i Ukraine.

Russiske styrker indledte et forsøg på invasion af Kiev fra Hviderusland i begyndelsen af ​​2022, men led et nederlag og blev tvunget til at trække sig tilbage.