Dyster melding: Rusland vil gøre det inden d. 1. juni

Ukraine-krisen

04/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mange vestlige øjne kigger nervøst mod fronten i Ukraine i denne tid.

Rusland forbereder sig på at mobilisere yderligere 300.000 soldater inden 1. juni.

Sådan lyder meldingen fra den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj ifølge The Kyiv Independent.

Udtalelsen kom under en fælles pressekonerence med den finske præsident, Alexander Stubb, d. 3. april.

"Jeg kan sige, at Rusland forbereder sig på at mobilisere yderligere 300.000 tropper inden den 1. juni," sagde Zelenskyj.

Putins genvalg spøger

Ukraines militære efterretningstjeneste sagde tidligere, at Rusland sandsynligvis vil øge sin mobiliseringsindsats, efter at den russiske præsident Vladimir Putin har sikret sig sin femte embedsperiode ved den omstridte afstemning i marts.

Putin underskrev et dekret den 31. marts om at indkalde 150.000 russiske borgere som en del af den regelmæssigt forekommende forårsværnepligtskampagne.

Ifølge det britiske forsvarsministerium rekrutterer Rusland sandsynligvis omkring 30.000 mennesker om måneden for at hjælpe med at styrke sin krigsindsats.

Ukraine kæmper med at finde tropper

Ukraine undersøger også måder at mobilisere yderligere tropper på, og et opdateret lovforslag om mobilisering er ved at blive overvejet i parlamentet.

Som svar på en journalists spørgsmål om, hvor mange tropper Ukraine planlægger at mobilisere i år, sagde Zelenskyj, at "vi har ikke brug for en halv million", men nægtede at oplyse et specifikt antal.

Præsident Volodymyr Zelenskyj sagde tilbage i december 2023, at den originale version af mobiliseringsloven krævede et udkast på 450.000-500.000 yderligere værnepligtige.

Øverstkommanderende Oleksandr Syrskyi sagde den 29. marts, at dette antal er blevet "væsentligt reduceret."