Putin slår fast: Hvis dette sker, vil Rusland være klar til atomkrig

Ukraine-krisen

13/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er præsidentvalg i Rusland den kommende weekend.

Det er ikke noget nyt, at Rusland rasler med atomsablen.

Særligt efter landets invasion af Ukraine for over to år siden, har de russiske politikere igen og igen truet Vesten og mindet om, at Rusland altså er en atommagt - og at man er klar til at bruge det frygtede våben.

I et nyt tv-interview har den russiske præsident, Vladimir Putin, så sat nogle flere detaljer på, hvad der kan få Rusland til at bruge sit atomarsenal.

Ifølge det statskontrollerede, russiske nyhedsburea RIA siger præsidenten, at Rusland er klar til at trykke på knappen hvis "spørgsmålet handler om den russiske stats eksistens, landets suverænitet og uafhængighed".

Er militærteknisk klar

I interviewet siger den russiske præsident videre, at Rusland kan finde på at udføre test af atomvåben, hvis USA fx vælger at gøre det først.

Putin understreger, at Rusland ud fra et "militærteknisk perspektiv" er klar til en atomkrig, men han understreger dog, at omstændighederne lige nu ikke lægger op til, at processen fremskyndes.

En af de ting, der dog kan være med til at puste til ilden, er, hvis der dukker amerikanske styrker op i Ukraine. Ifølge Putin vil Rusland i så fald behandle de styrker som nogle, der blandet sig på uønsket vis.

"Det vil de selv gøre glimrende"

Putin brugte desuden også taletid på at tale det russiske folks enhed op, og han understregede, at Vesten er magtesløse i forhold til russernes sammenhold.

Derudover understregede han, at han ikke vil forsøge at splitte vestlige lande.

"Det vil de selv gøre glimrende. Men vi vil selvfølgelig stræbe efter at sikre, at vores interesser bliver respekteret," sagde præsidenten.

Der afholdes russisk præsidentvalg denne weekend, og russerne går til stemmeurnerne velvidende, at krigen i Ukraine også involverer den civile russer.

For anden nat i træk har Ukraine nemlig sendt massive droneangreb mod russiske territorier, og det har blandt andet ført til, at et olieraffinaderi er sat i brand, ligesom facaden på en af den russiske efterretningstjenestes bygninger er blevet beskadiget.

I alt blev seks russiske regioner, ifølge det russiske forsvarsministerium, angrebet af droner natten til onsdag. Blandt andet skulle byen Leningrad have været blandt målene.