Dette er Putins værste mareridt

Ukraine-krisen

26/03/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

En pensioneret CIA-agent fortæller, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, kan være hjemsøgt af tanker om diktator Muammar Gaddafi.

Da den libyske diktator Muammar Gaddafi blev revet ud fra sit skjulested i Sirte i 2011 og dræbt af sit eget folk, blev Vladimir Putin efter sigende rystet.

"Det er hans værste mareridt. Jeg hørte, at Putin var meget påvirket af at se folkemængder latterliggøre, torturere og i sidste ende dræbe Gaddafi," siger Douglas  London, der er pensioneret CIA-agent og forfatter til bogen 'The Recruiter: Spying and the Lost Art of American Intelligence'.

Den tidligere CIA-agent mener altså, at Vladimir Putin har en frygt for, at han går samme skæbne i møde, som endte med at koste Muammar Gaddafi livet i oktober 2011.

Den russiske præsidents knibe i Ukraine tyder på, at han har underestimeret den modstand, der kommer fra ukrainerne, det internationale samfund samt sit eget folk.

Da det ikke er lykkedes for Putin at erobre de fleste større byer, og med ryggen mod muren, kan han være farligere end nogensinde før, da han altid kun har respekteret militær styrke.

"Efter at have forventet, at hans hær ville få større succes, vil hans desperation og ydmygelse tvinge ham til at opgive den relative tilbageholdenhed, som russiske styrker har brugt i håb om at skåne betydelige civile tab og byerne for at lette en lettere overgang til russisk styre," siger Douglas London til mediet i.

Han tilføjer, at Putin er villig til at bruge 'brutale metoder', såsom dem, der bruges i Syrien. Assad-regimet brugte kemiske våben og kastede bomber med klorgas på civile i oppositionsbyer, hvilket var stiltiende godkendt af Rusland.

At presse på og fremsætte ubehagelige trusler om brug af atomvåben, er alt sammen en del af Putins planer.

Douglas London mener dog ikke, at Putins tilsyneladende irrationelle adfærd nødvendigvis er ensbetydende med, at den russiske præsident selv er 'skør' eller 'dumdristig'.

"Jeg tror ikke, han er skør, jeg tror ikke, han er dumdristig. Men hans job er at blive ved magten, indtil han bliver taget ud. Han ser Rusland som et stort imperium, og det handler om hans magt. Problemet er de beregninger, som han træffer beslutninger ud fra," siger han.

"Fordi han har skabt et apparat af sykofanter, der sandsynligvis ikke vil tilbyde denne ret isolerede leder et realistisk syn på verden, som den er i modsætning til den måde, Putin ønsker, den skal være."

"Hvem ville advare ham om, at verdens liberale demokratier ville stå sammen mod ham? At ukrainerne ville yde en sådan modstand? At hans egen hær ville bryde sammen under vægten af ​​sine egne logistiske udfordringer?"