Britisk efterretning: Rusland trækker sig tilbage

Ukraine-krisen

20/9/22 | 10:55

Kilde: Ulf Mauder/dpa

Skrevet af Emil B.

Den Britiske Efterretningstjeneste kom i dag med en overraskende melding om, at dele af den russiske hær trækker sig tilbage fra Krim-halvøen.

Rusland trækker sine ubåde tilbage

Med stor sandsynlighed har Rusland nu flyttet en del af sine ubåde tilbage fra Krim til havnebyen Novorossijsk i det sydlige Rusland.

Det er den britiske efterretningstjeneste, der kommer med meldingen. De mener, at det skyldes øget trusselsniveau fra Ukraine, der har fået udvidet deres evne til at affyre lang-distance missiler. En melder følgende: "I de sidste to måneder er flådens hovedkvarter og dets primære flyveplads blevet angrebet".

Basen er et primært sted for Putins plan

Den Britiske Efterretningstjeneste skriver videre, at en af Putins primære motivationer for at annektere Krim-halvøen tilbage i 2014 var netop at kunne etablere basen.

Basens sikkerhed er dog stærkt ved at blive undermineret på grund af den russiske aggression mod Ukraine, skriver den Britiske 

Ikke første gang at Ukraine udfordrer Krimhalvøen

TIlbage i august angreb Ukraine også Krim halvøen. Her blev ni russiske krigsfly destrueret i en eksplosion på den russiske Saki-base. Den gang blev det dog afskrevet af Rusland som værende ukrainske sabotører. Ukraine tog dog heller ikke ansvar for det, da de ikke ville have Rusland til at tro, at de er i stand til det. Det blev derfor aldrig klart, om hvad den præcise hændelse indebar.

KILO class er den mest potente af de russiske ubåde

Med sin over 70 meter og over 3.000 tons er ubåden af KILO class en seriøs trussel for ukrainerne. De er mere potente i åbent hav end deres beslægtede krigsskibsfætre. Især mod ukrainerne, der ikke har en voldsom anti-ubåds styrke.

De har uhindret adgang til hele Sortehavet og kan derfra affyre krydsermissiler mod mål i hele landet. De er derfor en voldsom trussel mod ukrainerne, da de kan dukke op hvor som helst.