Verdens værste job: Konsekvenserne af krigen i Ukraine

Ukraine-krisen

19/09/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Louise S.

Siden Rusland invaderede Ukraine d. 24. februar 2022, er der sket forfærdelige hændelser, som vi i resten af Europa har kunnet se til med chok i øjnene. Og de frygtelige følgere af krigen vokser sig kun større og større. Tusindvis af frivillige og andre nødhjælpsorganisationer har arbejdet på højtryk, og nogle af dem har nu fået et job, som de færreste ville ønske for deres værste fjende.

Tusindvis af ukrainere har meldt sig ind i hæren og endnu flere frivillige har trådt til for at hjælpe til. Tragisk har dette også ført utallige dødsfald med sig. Men i kampens hede er den typiske begravelsesceremoni ikke en mulighed. I en så omfattende krig som denne, der foregår på større områder og over så lang tid, har massegrave været den naturlige måde for tropperne at begrave de døde på.

En søgning efter døde slægtninge

Efterhånden som territorier er blevet genvundet har de ukrainske myndigheder været ude at søge efter døde ukrainere. Og efter længere tids søgen har de fundet frem til en massegrav i byen Izyum. I den fandt de hundredvis af grave, der hver havde et trækors. Hvorvidt det kun er ukrainere eller også er russere er endnu ukendt.

Som taget ud af en gyserfilm

Efter opdagelsen har det været op til de ukrainske nødhjælpsarbejdere at grave sig gennem massegraven. Iklædt beskyttelsesdragter har de siden i fredags gravet lig op, hvoraf mindst 17 af dem har været ukrainske soldater. For at igangsætte efterforskningen er politi, beredskabstjenesten og retsmedicinere trådt til. Udgravningerne er endnu i fuld gang.

Dødsårsagen er ikke fastlagt

Lokale beboere har udtalt sig om, at det er luftangreb, der skyldes de utallige dræbte. Men de ukrainske har ikke villet lægge sig fast på dødsårsagen. De russiske myndigheder har endnu ikke kommenteret på sagen.

Populærmedier følger med

Udover de landsdækkende medier har folk også ytret sig på sociale medier. Det har både været om personlige holdninger, men også opdateringer fra en vinkel, der ikke ellers kommer til syne i mediedækningen.

Eksempelvis har en bruger på det sociale medie 9gag.com lagt et billede op af arbejderne, der står i skoven i Izyum blandt massegravene og har beskrevet billedet med: ”Internationalt team af efterforskere lytter til briefingen, før de starter med at grave endnu en bunke af grave op”.

Kommentarsporet bærer også præg af forfærdelse og respekt for deres arbejde:

Foto: https://9gag.com/gag/awZ04ZW