Brandskader på Europas største atomkraftværk: Frygter Tjernobyl-lignende katastrofe

Ukraine-krisen

26/08/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Europas største atomkraftværk blev afbrudt fra elnettet for første gang nogensinde på grund af frygt for en Tjernobyl-lignende katastrofe, oplyser Ukraines statslige energiselskab.

Atomkraftagenturet Energoatom meddelte, at flere brandskader på luftledninger forårsagede, at de sidste to reaktorer på Zaporizhzhia Nuclear Power Plant (ZNPP) blev afbrudt.

En energimedarbejder, som ikke ville identificeret, fortalte Reuters, at de to reaktorer, der var blevet afbrudt, blev drevet af dieselgeneratorer. Det skriver The Sun.

Hver kraftenhed, der inkluderer en reaktor, et kølesystem og andet udstyr, har tre dieselgeneratorer fra sovjettiden, som "ikke er i stand til at arbejde i uger," sagde kilden.

Det sker midt i den truende frygt, at stedet kan være skueplads for en ødelæggende atomkatastrofe, da både Ukraine og Rusland anklager hinanden for at bringe anlægget i fare.

Satellitbilleder viser Putins styrker, der samler sig på stedet midt i stigende krav om, at Zaporizhzhia skal blive en demilitariseret zone.

Ukraine har anklaget Rusland for at torturere ukrainske atomarbejdere på anlægget, hvilket yderligere kompromitterer sikkerheden på anlægget.

Energoatom sagde, at anlægget nu er blevet afbrudt fra netværket for "første gang i sin historie," efter en brand i askegrave tæt på anlægget beskadigede indgående elledninger.

Det er også rapporteret, at kommunikationskanalerne omkring fabrikken er blevet mørke - med NetBlocks, der rapporterer om et massivt fald i regionen.

At bringe anlægget helt offline kan potentielt kompromittere sikkerhedssystemer og føre til katastrofe med de to reaktorer, der i øjeblikket drives af backup-dieselgeneratorer, fortalte embedsmænd til Reuters.

Skift mellem det ukrainske og russiske elnet ville gøre så reaktoren kun er afhængig af en backup dieselgenerator - uden andre muligheder, hvis der skulle opstå fejl.

Efter kun 90 minutter uden strøm ville reaktorerne få en temperatur, der betragtes som farlig.

"Under denne afbrydelse vil anlægget ikke være tilsluttet nogen strømforsyning, og det er årsagen til faren," sagde Energoatom-chef Petro Kotin til The Guardian.

"Hvis du undlader at sørge for afkøling i halvanden time, vil du allerede have smeltning," tilføjede han.