Dronning Elizabeth II stod over for en potentiel mordtrussel under et besøg i USA i 1983, viser nyligt offentliggjorte FBI-dokumenter.
Federal Bureau of Investigation har frigivet række filer relateret til den afdøde dronnings rejser til USA efter hendes død sidste år. Det skriver BBC.
De viser, hvordan FBI, som hjalp med at sikre monarkens sikkerhed under hendes besøg, bekymrede sig om trusler fra IRA (Irish Republican Army), som er en irsk oprørsbevægelse, der kæmper mod britisk overherredømme.
Ifølge filen advarede en betjent, der besøgte en irsk pub i San Francisco, føderale agenter om et opkald fra en mand, han havde mødt på spillestedet.
Betjenten sagde, at manden fortalte ham, at han søgte hævn for sin datter, der "var blevet dræbt i Nordirland af en gummikugle".
Truslen kom den 4. februar 1983 – omkring en måned før dronning Elizabeth II og hendes mand prins Philips besøg i Californien.
"Han ville forsøge at skade dronning Elizabeth og ville gøre dette enten ved at tabe en genstand fra Golden Gate Bridge på Royal Yacht Britannia, når den sejler nedenunder, eller ville forsøge at dræbe dronning Elizabeth, når hun besøgte Yosemite National Park," står der i dokumentet.
Meget er stadig uvist
Som svar på truslen havde Secret Service planlagt at "lukke gangbroerne på Golden Gate Bridge, når yachten nærmer sig". Det er uklart, hvilke foranstaltninger der blev truffet i Yosemite, men besøget fortsatte. Ingen detaljer om anholdelser blev offentliggjort af FBI.
Den 102 sider lange cache blev uploadet til Vault, FBI's informationswebsted, i mandags efter en anmodning om Freedom of Information Act indsendt af amerikanske medier.
Billedtekst, Dronning Elizabeth II og Prins Philip talte med National Park Rangers under besøget i Yosemite
Mange af den afdøde dronnings statsbesøg i USA, inklusive besøget på vestkysten i 1983, kom under øgede spændinger midt i problemerne i Nordirland.
Blodig 30 årig konflikt
Den nordirske konflikt varede fra 1968 til 1998, og der var flere gange voldelige sammenstød mellem demonstranter og britiske politistyrker.
En udbrydergruppe fra IRA kaldet Real IRA (Real Irish Republican Army) stod ligeledes bag et dødeligt bombeangreb i 1998 i den nordirske by Omagh.
Hele 29 mennesker mistede livet, da bilbomben eksploderede, og 200 blev såret i angrebet.
Tabstallet blev så højt, fordi politiet, uden at vide det, faktisk kom til at sende uskyldige mennesker i retning mod bomben, inden den eksploderede. Der blev nemlig indtelefoneret advarsler om, at en bombe ville sprænge 40 minutter senere, men der blev ikke angivet noget sted for, hvor bomben ville sprænge.