Videnskabeligt eksperiment gik helt galt: 18 sårede, heraf 10 børn

Udland

02/10/2022

Foto: Twitter/Locarium
Foto: Twitter/Locarium

Skrevet af Maria K.

Det gik helt galt til præsentationen af et eksperiment, hvor der var store mængder nitrogen indblandet. Til stede ved forestillingen var der cirka 300 mennesker. Blandt de tilstedeværende var der flere børn.

Flere børn stod forrest til demonstrationen af et fysikeksperiment for at kunne se, hvad der skete. Men ingen kunne havde forudset den hændelse, der endte med at udspille sig foran publikummet.

Hændelsen skete til et kulturarrangement kaldet "European Night of Sciences", hvor et harmløst eksperiment blev til en meget farlig hændelse, hvor 18 mennesker blev såret. Ud af de sårede var over halvdelen børn, der havde stået tæt på eksperimentet. Det skete om aftenen d. 30. september 2020 i den spanske by Girona. 

En tønde eksploderede 

Det var den TV-kendte fysiker Dani Jiménez, der stod for forsøget, hvor han sammen med en hjælper havde placeret to metaltønder ovenpå hinanden med et reb imellem. Men da Jiménez trak i rebet udløste han den tragiske hændelse, der sårede flere blandt publikum. Blandt dem var 10 børn. 

I tønderne er der varmt vand og nitrogen, men det, der burde være et harmløst eksperiment, endte med at såre 18 mennesker, da tønderne eksploderede. Eksplosionen sendte store mængder metalstykker rundt mellem de tilstedeværende og sårede flere af dem. Blandt de hårdest sårede var Jiménez assistent, der under eksplosionen stod tæt ved metaltønderne. Han blev efterfølgende hastet til et nærtliggende hospital og tilset for sine alvorlige kvæstelser.

Hvordan kunne det gå så galt?

Det lyder harmløst, at en kendt fysiker præsenterer et eksperiment, hvor der ikke indgår giftige stoffer. Det, der ændrede det ellers harmløse eksperiment, til en katastrofe, er endnu ikke fastlagt. Dog udtaler arrangørerne bag arrangementet, University of Girona, at der formentlig har været tale om en række forskellige uheldige tilfældigheder.

Da tønderne eksploderede blev beredskabet hurtigt tilkaldt og fik tilset de sårede og det forventes, at kulturcenteret hurtigt igen kan genåbne.

Efterfølgende har fysikeren skrevet ud på sin Twitter og undskyldt til de involverede og ønsket dem en hurtig bedring.