"Vi er på mange måder et kommunistisk land" - Trump sammenligner sig selv med russisk oppositionsleder

Udland

21/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den tidligere præsident giver igen udtryk for, at han mener, de 91 anklager mod ham er politisk motiverede.

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump sagde tirsdag, at Alexei Navalnyj var "en meget modig mand", som sandsynligvis ikke burde være vendt tilbage til Rusland, uden at tildele nogen skyld for den russiske oppositionsleders uventede død.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Navalnyj blev meldt død i fredags af de russiske fængselsmyndigheder. Han skulle eftersigende være kollapset under en gåtur i den straffekoloni, hvor han afsonede en dom for blandt andet "ekstremisme".

Der er imidlertid stor tvivl om, hvorvidt de russiske myndigheders version af oppositionslederens dødsfald holder vand. Navalnyjs kone og mor er blandt andet blev et nægtet adgang til liget, og ifølge de russiske myndigheder vil man først udføre "kemiske undersøgelser", inden liget bliver frigivet om 14 dage.

Skulle have holdt sig væk

Den demokratiske præsident Joe Biden og andre vestlige ledere har givet den russiske præsident Vladimir Putin skylden for Navalnys død, og det samme har Nikki Haley, der følger langt efter Trump som sin eneste tilbageværende rival til den republikanske præsidentkandidat.

"Navalnyj er en meget trist situation, og han er en meget modig, han var en meget modig fyr, fordi han gik tilbage. Han kunne have holdt sig væk," sagde Trump under et rådhusinterview med Fox News i South Carolina.

"Og ærligt talt, så ville han nok have været meget bedre stillet ved at blive væk og snakke udenfor landet i stedet for at skulle ind igen, fordi folk troede, det kunne ske, og det skete. Og det er en forfærdelig ting," sagde den tidligere præsident.

De russiske mynigheder har nægtet involvering i Navalnyjs død og sagde, at vestlige påstande om, at Putin var ansvarlig, er uacceptable.

Sammenligner sig selv med Navalnyj

Trump - som har udtrykt beundring for Putin både under hans embedsperiode i Det Hvide Hus i 2017-2021 og efterfølgende - fortsatte med at sammenligne sig selv med Navalnyj og antydede, at de begge havde været udsat for politisk motiverede retsforfølgelser.

"Men det sker også i vores land," sagde Trump. "Vi er på mange måder ved at blive et kommunistisk land. Og hvis man ser på det - jeg er spidskandidat. Jeg bliver tiltalt."

Søndag skrev Trump i et Truth Social-opslag, at Navalnyjs død i en arktisk straffekoloni i sidste uge havde gjort ham "mere opmærksom på, hvad der sker" i USA.

Trump uddybede det ikke, men han har ofte afvist de 91 anklager mod ham som politisk motiverede - en påstand, som anklagerne afviser.

Biden udsendte tirsdag en blærende kritik af Trumps Truth Social-indlæg om Navalnys død og sagde: "Hvorfor giver Trump altid Amerika skylden? Putin er ansvarlig for Navalnys død. Hvorfor kan Trump ikke bare sige det?"