"Verdensøkonomien kan lide": 16 nobelprisvindere advarer amerikanerne inden valget

Udland

27/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Økonomerne vurderer, at den ene kandidats økonomiske politik er den andens langt overlegen.

I et åbent brev har disse Nobelprisvindere, der inkluderer prominente navne som Angus Deaton og Joseph Stiglitz, advaret mod genvalget af Donald Trump ved det kommende amerikanske præsidentvalg.

Det skriver Reuters.

Ifølge økonomerne er Joe Bidens økonomiske politik langt bedre end Donald Trumps. Brevet fremhæver, at Donald Trumps tilgang til økonomi risikerer at skabe inflation.

Told kan presse priserne

En af de største bekymringer er Donald Trumps ønske om at hæve tolden på kinesiske varer, hvilket vil presse priserne op for de amerikanske forbrugere.

Selv om vi hver især har forskellige synspunkter i forhold til forskellige økonomiske politikker, er vi alle enige om, at Joe Bidens økonomiske planer er umådelig bedre end Donald Trumps," lyder det i brevet. 

Økonomerne frygter, at en ny Trump-æra vil skade USA's økonomiske position globalt og skabe uro på hjemmefronten også. 

"Vi vurderer, at en anden valgperiode til Donald Trump vil have negativ påvirkning på USA's økonomiske position i verden samt en destabiliserende effekt på USA's hjemlige økonomi," skriver de.

Går ellers den rigtige vej

Det hele sker på et tidspunkt, hvor inflationen i USA er faldet en smule. Seneste tal fra maj viser, at forbrugerpriserne er steget med 3,3 procent over de sidste 12 måneder, hvilket er en lille forbedring fra april.

Joe Biden vil nok se positivt på disse tal, da han forsøger at overbevise vælgerne om, at amerikansk økonomi står stærkt forud for valget. Men spørgsmålet er, om vælgerne lytter til økonomerne eller Donald Trump, når de træffer deres beslutning i stemmeboksen til november.

Biden og Trump mødes i en historisk tidlig tv-debat mellem de to kandidater natten til fredag dansk tid. Begge parterne er gået med til at gøre brug af slukkede mikrofoner, når en given deltager ikke har taletid.