Undersøgelse afslører: 3 kopper kaffe kan forebygge overvægt og diabetes

Udland

15/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

10.000 mennesker deltog i undersøgelsen, der har lovende resultater.

Mange mennesker starter sikkert deres dag med en kop kaffe eller to for at hjælpe dem med at vågne op - men det viser sig, at din morgenkop også beskytter dig mod visse helbredstilstande.

Det skriver Daily Record

Forskere ved Karolinska Institut i Sverige fandt for nylig ud af, at det at drikke tre kopper kaffe hver dag kunne være med til at forebygge diabetes og overvægt.

Forskere mener, at kaloriefri koffeinholdige drikkevarer bør undersøges ordentligt som et nyt værktøj til at tackle overvægt og type 2-diabetes.

Den største fordel ses hos dem, der genetisk er i stand til at behandle koffein langsommere og efterlader mere af det i deres blod.

Effekt på både vægttab og diabetes

Tidligere forskning har vist, at der er en sammenhæng mellem at drikke 3-5 kopper kaffe om dagen og at have en lavere risiko for type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Kaffe er almindeligt kendt for at booste dit stofskifte, øge mængden af ​​fedt du forbrænder og undertrykke din appetit.

Indtagelse af 100 mg om dagen, hvilket er omkring en kop kaffe, øger energiforbruget med anslået 100 kalorier dagligt.

Den nye udvikling i denne forskning viste, at den genetiske evne til at omsætte koffein øgede langsomt mængden af ​​koffein i blodet. Dette øgede stimulansens fedtforbrændingseffekt og reducerede type 2-diabetes.

Kan afhænge af gener

For at nå frem til deres konklusioner kiggede holdet tilbage på deres tidligere undersøgelser for at afsløre koffeins effekt på kropsfedt og type 2-diabetes.

De undersøgte, hvordan sammenhængen mellem koffein og kroppen ændrer sig med folks genetiske sammensætning.

Forskerne fokuserede på to almindelige genetiske varianter, der bestemmer, hvor hurtigt koffein metaboliseres i kroppen: CYP1A2- og AHR-gener.

Deltagerne viste sig at indtage mindre koffein, når de var genetisk disponerede for at metabolisere stimulanten langsomt. Men på trods af det har de samme mennesker mere koffein i blodet end dem, der omsætter det hurtigt.

Høje koffeinniveauer i blodet var forbundet med lavere vægt, kropsfedt og risiko for type 2-diabetes - så længe de var blandt gruppen, der genetisk var tilbøjelige til at metabolisere stoffet langsomt. Yderligere resultater afslørede, at vægttab drev 43 procent af koffeins effekt på risikoen for type 2-diabetes.

Ingen sammenhæng med hjertekarsygdomme

Holdet skrev i BMJ Medicine og sagde:

"Vores fund tyder på, at koffein i det mindste delvist kan forklare den omvendte sammenhæng mellem kaffeforbrug og risikoen for type 2-diabetes. Randomiserede kontrollerede forsøg er berettiget til at vurdere, om ikke-kaloriske koffeinholdige drikkevarer kan spille en rolle i at reducere risikoen for fedme og type 2-diabetes."

Holdet undersøgte også effekten på risikoen for hjertekarsygdomme, men der blev ikke opdaget nogen stærke sammenhænge mellem genetisk forudsagte koffeinniveauer i blodet.

De undersøgte 10.000 mennesker, overvejende af europæisk afstamning, som alle allerede deltog i seks langtidsstudier.