En af Donald Trumps første ordrer som præsident var, al amerikansk udviklingsbistand skulle sættes på pause, og få dage efter stoppede uddelingen af livsvigtig hiv-medicin til sårbare i nogle af verdens fattigste lande.
Efter massivt pres ophævede den amerikanske udenrigsminister Marco Rubio efter få dage indefrysningen af akut humanitær bistand, herunder også uddeling af hiv-medicin.
Men der hersker stadig tvivl om, hvad det konkret betyder for hiv-indsatsen i verdens fattigste lande. Fakta er nemlig, at AIDS-Fondets partnere endnu ikke har fået lov til at genoptage deres arbejde med at uddele medicin.
Verdens største donor svigter
USA er det land i verden, som har givet størst støtte til kampen mod aids, men med præsident Trumps indefrysning af amerikansk bistand, frygter AIDS-Fondet, at to årtiers fremskridt i den globale indsats mod hiv og aids nu går tabt, og at vi igen ser ind i en global sundhedskrise.
"Det er en katastrofe. Verden over er der mere end 20 mio. mennesker med hiv, der er afhængige af medicinen fra det amerikanske hiv/aids-program, PEPFAR. Uden medicinen risikerer de at blive alvorligt syge og dø," siger Rikke Nagell, der er international chef i AIDS-Fondet.
På trods af den amerikanske regerings undtagelse for livsreddende medicin, er det stadig usikkert, hvad det kommer til at betyde.
"De regeringskontorer, som administrerer hjælpen, er lukket ned, og der er ingen af de organisationer, AIDS-Fondet samarbejder med, som har fået grønt lys til at genoptage uddelingen af medicin. Det er i det hele taget usikkert, om organisationerne kan fortsætte deres arbejde," siger Rikke Nagell.
Årtiers fremskridt trues
Der har været stor fremgang i den globale indsat mod hiv og aids de seneste to årtier. I dag er der tre ud af fire af verdens hiv-positive, som er i behandling, og på 13 år er antallet af aids-relaterede dødsfald mere end halveret.
USA er det land i verden, som har bidraget allermest til forskning, forebyggelse, test og behandling i forhold til hiv.
"Indsatsen mod hiv og aids er en den eneste globale krise, vi som verdenssamfund har haft succes med, og vi var faktisk på vej mod en verden uden nye tilfælde af hiv. Det er de fremskridt, Trump nu risikerer at sætte over styr, selv med en kort pause i bistanden," siger Rikke Nagell.
Hun forklarer, at en effektiv indsats mod hiv ikke alene handler om adgangen til medicin.
"Vi skal bruge alle de værktøjer, vi har i værktøjskassen, og vi skal bruge dem samtidigt. Det handler om at sikre adgang til forebyggelse, test og behandling til unge kvinder, og kriminaliserede grupper som LGBT+ personer, sexarbejdere og stofbrugere, som er mest de udsatte grupper," siger Rikke Nagell.