Smart tip: Sådan kommer du af med grønne alger på dit træværk

Udland

16/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

De fleste kender til problemer med grønt træværk.

I modsætning til metalhegn tilføjer træhegn en varm og naturlig finish til enhver have og giver husejere deres egen lille lomme af landskab. Når de er nymalet, ser de fantastiske ud, men over tid kan de begynde at danne en grøn vækst kendt som alger.

Det skriver Express

Som enhver organisk vækst kræver alger generelt høje niveauer af fugt, hvorfor de trives i mørke, fugtige omgivelser. Det kan også blive hjulpet af sollys, selvom hegn, der får store mængder skygge, også kan lide af alger på grund af den fugt disse mørke forhold skaber.

Hjælp, mit hegn er dækket i alger

En kvinde, der var træt af disse pletter på sit hegn, skrev til Gardening UK Facebook-siden for at bede om nogle råd til, hvordan man fjerner dem.

Saffy Fry skrev:

"Hvordan kan jeg slippe af med denne grønne alge på vores hegn? Jeg har prøvet mug- og meldugfjerner og også at slibe det ned, men det kommer stadig tilbage." 

Flere af gruppemedlemmerne var hurtige til at dele deres bedste tips. Forslaget, der oftest dukkede op, var at bruge hvid eddike.'

Eddike er et vidundermiddel

Jayne Fidon sagde: "Hvid eddike blandet med varmt vand, og arbejd det ind med en børste og lad det stå i 30 minutter eller mere, og brus derefter ned. Mal igen, når det er tørt, med hegnsmaling af god kvalitet. Normalt sker dette, når et hegn er i skygge det meste af dagen, mindre af et problem i fuld sol."

Sinead Crawley kommenterede: "eddike i en sprayflaske, spray det på, lad det være, og du vil slippe af med de grønne pletter i løbet af et par dage. Jeg har sprøjtet min terrasse og hegn i sidste uge, og jeg er allerede begyndt at se en forskel."

Amy Caner sagde: "Helt klart hvid eddike. Den nemmeste og mest effektive måde at slippe af med det på."

Lindsey Hall skrev: "Jeg bruger hvid eddike fortyndet med vand til at fjerne alger fra mit hegn, og det tager ikke engang malingen af."

Brug ikke blegemiddel eller trykrenser

Frankie Hudson svarede: "Hvid eddike eller lignende. Lad være at bruge en trykrenser - det åbner kun trækornet og tillader mere vand at komme ind, hvilket gør problemet værre på lang sigt."

Eddike er et husholdningsrengøringsvidunder, og det fungerer rigtig godt til træhegn – især for dem, der er blevet ramt af grønne alger eller har brune pletter.

Det anbefales at bruge et forhold med en del hvid eddike til fire dele vand ved rengøring af hegn. Opløsningen kan tilsættes en sprayflaske og derefter skrubbes væk med en børste. Hvis haveejeren beslutter sig for at gå ind og male deres hegn efter, bør de sikre sig, at hegnet er helt tørret på forhånd.