Ren gyserfilm: Begravelsesfirma finder levende mand i ligposen

Udland

11/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Charlotte Friis

Da en 62-årig mand fra Brasilien blev erklæret død, tog tingene en drejning, da han efterfølgende skulle balsameres.

D. 29. november blev Jose Ribeiro da Silva på 62 erklæret død. Den brasilianske mand havde haft kræft i munden og var på tidspunktet for sin død indlagt på hospitalet, så dødsfaldet kom ikke som den store overraskelse for familien.

Familien blev adviseret om dødsfaldet af hospitalet omkring kl. 20.00, hvorefter liget blev sendt til en bedemand i Rialma, der ligger godt 100 km. fra hospitalet, for at blive balsameret.

Fem timer senere, da liget var nået frem til bedemandsfirmaet, modtog da Silvas søster Aparecida dog et hektisk opkald fra personalet hos bedemandsfirmaet. Da de havde lynet den plasticpose op, som liget blev opbevaret i, viste det sig nemlig, at da Silva stadig var i live. Inde i plastikposen lå han nemlig med vidtåbne øjne og trak vejret – om end noget besværet.

Personalet fik derfor hurtigt tilkaldt en ambulance, som fragtede manden tilbage til hospitalet.

Hvordan kunne det ske?

Da silva nåede altså at tilbringe godt fem timer i en ligpose, før det blev opdaget, at han endnu ikke var død.

Efterfølgende har det vist sig, at det var en uopmærksom læge, som erklærede da Silva død, da han havde vurderet, at han ikke trak vejret. Da silva fik på det pågældende tidspunkt hjælp af en respirator til at trække vejret, hvilket givetvis har snydt lægen.

Lægen er efterfølgende blevet fyret.

Selvom familien selvfølgelig er glade for, at da Silva overlevede, har de iflg. New York Post efterfølgende fordømt handlingsforløbet, ligesom da Silvas søster dagen efter indgav en klage til politiet.  

Efterforskningen af sagen er stadig i gang.

To dødskriterier i Danmark

At ligge i en iskold ligpose i flere timer for efterfølgende at vågne op hos en bedemand er nok et mareridt, som de fleste af os kunne være foruden – men kunne det ske i Danmark?

Iflg. organdonor.dk kan man i Danmark erklæres død efter to kriterier, nemlig ved ophør af hjernefunktionen eller ved uopretteligt ophør af åndedrættet og hjertevirksomheden.

Der er meget strenge kriterier og procedurer for begge kriterier, som skal være opfyldt, før man kan erklæres død. Er kriterierne opfyldt, er der altså ingen tvivl om, at man er død – så vi kan tage det ganske roligt; historier om opvågninger i lighuse hører heldigvis ikke til her i landet, og de sker da også ekstremt sjældent i udlandet.

Vil man gerne høre flere af denne slags historier, må man altså ty til fiktionens verden, hvor temaet synes at være en tilbagevendende gæst.