Piloter tvunget til at lande fly 'blindt' efter vild hændelse

Udland

19/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Det må godt nok have føltes som et mareridt!

Piloter ombord på et Austrian Airlines-fly oplevede et mareridt, da de blev fanget i en voldsom haglstorm, der efterlod dem med smadrede cockpitvinduer og en manglende næse på flyet.

Denne uforudsete hændelse fandt sted den 9. juni, da flyet var på vej mod Wien International Airport.

Flyveren, kendt som OS434, befandt sig i cirka 18.000 fods højde, da haglstormen ramte. Haglstenene var så kraftige, at de totalt smadrede flyets cockpitvinduer og rev næsen af Airbus A320-flyet.

Denne skade gjorde det umuligt for piloterne at bruge flyets vejrradar, som er placeret under næsen og normalt hjælper med at undgå sådanne farer.

Fløj 'blindt' til sikkerhed

Med smadrede vinduer og ingen vejrradar blev piloterne tvunget til at lande flyet 'blindt'.

Det betyder ikke, at piloterne mistede deres syn, men snarere at de ikke kunne se ud af cockpitvinduerne og derfor ikke havde visuel kontakt med omgivelserne.

Som følge heraf blev der erklæret en nødsituation, og piloterne måtte stole på deres instrumenter og flyvefærdigheder for at bringe flyet og dets passagerer sikkert til jorden.

På trods af de ekstreme forhold lykkedes det piloterne at gennemføre en nødlanding ved hjælp af instrumentlandingssystemet på lufthavnen.

Passagerernes oplevelse

Først da redningstjenesterne mødte dem på landingsbanen, og passagererne steg af, gik det op for dem, hvor omfattende skaderne på flyet var.

En af passagererne, Emmeley Oakley, fortalte til ABC News, at de var cirka 20 minutter fra landing, da de fløj ind i en sky af hagl og torden, hvilket forårsagede kraftig turbulens.

"Vi kunne helt sikkert mærke haglet ramme flyet, og det var ret højt og selvfølgelig super ujævnt i et øjeblik," sagde hun og tilføjede, at "telefoner og kopper" hoppede rundt inde i kabinen.

"Det var først, da vi gik ud, at vi så, at næsen manglede. Piloterne gjorde virkelig et fremragende job med at holde tingene så sikrer som muligt."

Fremtiden for flyet

Ingen kom til skade i denne destruktive storm, men flyet forventes at være ude af drift i mindst flere uger.

Ifølge Austrian Wings er det endnu ikke klart, om flyet overhovedet kan repareres, da skaderne anslås at løbe op i hundredtusindvis af euro.

Austrian Airlines udtalte til LADbible: "Vi bekræfter, at Airbus A320-flyet på gårsdagens flyvning OS434 fra Palma de Mallorca til Wien blev beskadiget af hagl. Flyet stødte på en tordenstorm under indflyvningen til Wien, som ifølge besætningen ikke var synlig på vejrradaren. Haglstormen beskadigede de to forreste cockpitvinduer, flyets næse (radome) og nogle dæksler. På grund af skaderne blev der udsendt en Mayday-nødmelding. Flyet var i stand til at lande sikkert i Wien-Schwechat Lufthavn. Alle passagerer på flyvningen var uskadte. Austrian Airlines' tekniske team er allerede i gang med at vurdere de specifikke skader på flyet. Sikkerheden for vores passagerer og besætninger er topprioritet for Austrian Airlines."

Kilde: Lad Bible