Nasa bekræfter: Holder øje med asteroide der kan ramme jorden om 20 år

Udland

09/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Først vurderedes risikoen til at være 1 til 12.000 nu er den 1 til 560.

Nasa holder i øjeblikket øje med en asteroide, der kan have kurs mod jorden.

Det skriver Ladbible

Asteroiden der har det mundrette navn 2023 DW har en chance på én ud af 560 for at ramme vores planet, og lige nu følger NASA den ekstra tæt for at kortlægge dens mere præcise bane.

Forudsigelser om, hvor asteroiden muligvis vil komme i land, er uklare, men NASA regner med, at nedslagszoner strækker sig fra Det Indiske Ocean til Stillehavet og vest til USA's østkyst.

Så det gør Hollywood, Hawaii, Washington DC, Indonesien, Malaysia, Brunei og Indiens sydspids til mulige steder asteroiden kan ramme.

"Orbitanalytikere vil fortsætte med at overvåge asteroide 2023 DW og opdatere forudsigelser, efterhånden som flere data kommer ind," sagde NASA ifølge en online erklæring.

Kan sammenlignes med tidligere asteroide

Asteroiden anslås til at være 49,29 meter i diameter. Den bevæger sig i øjeblikket med 24 kilometer i sekundet.

Hvis den smadrer ind i Jorden, ville det forårsage et niveau af ødelæggelse, der ville konkurrere med Tunguska-nedslaget for 114 år siden, da en asteroide eksploderede fem til 10 kilometer over Jorden.

Den asteroide var 50,29 meter i diameter og blev registreret som en 12 megaton eksplosion, der raserede en stor del af Sibirien. Den lille klippe af kaos kunne sammenlignes med en atombombe, der eksploderede og ville have ødelagt et stort byområde, men heldigvis landede den i en skov.

Tre mennesker døde dog, og hele 80 millioner træer blev fladtrykt.

Risikoen forhøjet på et par uger

NASA annoncerede opdagelsen af ​​2023 DW tirsdag og afslørede, at den kun lige er blevet offentliggjort, da det 'tager adskillige ugers data at reducere usikkerheden og tilstrækkeligt forudsige asteroidens kredsløb år ud i fremtiden'.

Estimater af asteroidens retning har også ændret sig i de seneste uger.

Den 1. marts siger NASA, at denne nye asteroide havde en chance på 1 til 1.2000 for at ramme jorden. Dage senere steg risikoen til én ud af 710. Nu er det én ud af 560.

Asteroiden er øverst på NASAs risikoliste og kommer ind på en på Torino-skalaen, hvilket betyder, at der ikke er nogen grund til offentlig bekymring på nuværende tidspunkt.