Myndigheder advarer: Køb ikke energibesparende enheder

Udland

24/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

De mangler loddede forbindelser

Federal Network Agency i Bonn i Tyskland har opfordret til forsigtighed ved køb af såkaldte energibesparende enheder online.

Det skriver tag24

Ved undersøgelse af forskellige energibesparende enheder blev der konstateret adskillige formelle fejl såsom forkerte Energi-mærkninger, manglende betjeningsvejledninger og mangel på kontaktpersoner. Det meddelte myndighederne torsdag i Bonn.

Der tilbydes utallige energibesparende enheder online, som ikke opfylder lovkravene.

"I henhold til den nyeste teknologi er de energibesparende virkninger af sådanne enheder tvivlsomme," sagde lederen af ​​myndigheden, Klaus Müller.

Loddede forbindelser manglede

Ifølge netstyrelsen skal de testede energisparebokse stabilisere strømgennemstrømningen i husstanden og dermed føre til en lavere elregning.

Det skulle altså være nok at tilslutte en sådan enhed til stikkontakten, og så skulle man automatisk spare strøm.

Men apparaterne viste det sig dog, at komponenterne ofte var uprofessionelt forbundet, og loddede forbindelser manglede.

Produkterne vil blive annonceret med udtryk som "energi- eller elspareboks", "elektrospareboks" eller "energibesparende enhed".

Disse må ikke forveksles med energibesparende lamper, energibesparende termostater eller lignende produkter, der faktisk muliggør energibesparelser.

Over en million produkter fjernet efter identifikation

Inden for online markedsovervågning har netværksbureauet allerede identificeret 353 tilbud om ikke-kompatible energisparebokse på forskellige online platforme i år.

Det er netop den type sparebokse de advarer mod nu, men de har også fået mange sparebokse fjernet. 

På myndighedens vegne blev mere end en million produkter fjernet fra den respektive tilbudsside.