Eksperter advarer: 250.000 hjemmesider forsøger at svindle danskerne

Forbrug

24/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Forbrugerrådet Tænk og e-mærket beder alle være ekstra opmærksomme

Lige nu bugner internettet af gode jule- og Black Friday tilbud. Men der er god grund til at være opmærksom, når man handler på nettet. 

Det skriver Nordjyske

Det er en dansk certificeringsordning for webshops, der hedder e-mærket som har vurderet at omkring 250.000 hjemmesider forsøger at svindle de danske forbrugere. 

Især elektronik

Pr-ansvarlig ved e-mærket, Martin Paludan fortæller, at de især forventer, at elektronikvarer vil blive udbudt på svindelsider. 

"Her mod black friday vil vi typisk se en stigning i elektronik og de ting, vi normalt vil se til black friday," siger han.

Han fortæller yderligere at svindelsiderne følger de varer der er mest populære. Det betyder, at der findes flest svindelsider, der svindler med elektronik og andre populære julegaver på denne tid. Om sommeren vil der i stedet være badetøj og sandaler. 

Finder selv svindelsider

e-mærket laver deres vurdering ud fra anmeldelser som ordningen har fået via e-mærkets hjemmeside. Derfor kan de følge med i udviklingen af svindelsider. 

e-mærket har et digitalt værktøj som på baggrund af brugeranmeldelser lærer at finde svindelsider på egen hånd.  Det fortæller Martin Paludan.

Forbrugerrådet Tænk har også opfordret forbrugerne til at være ekstra opmærksomme, når de handler på nettet. 

Forbrugerrådet Tænk advarer

Ulla Malling, der er projektchef for Forbrugerrådet Tænk siger:

"Vores bedste råd er at give sig den fornødne tid til at kigge grundigt på hjemmesiden," siger hun.

Hun siger også at man skal være ekstra varsom, hvis varen er meget billigere end forventet eller generelt bliver udbudt til. 

Handler du på en dansk hjemmeside (slutter på .dk) kan du kigge efter e-mærket, kontaktoplysninger og cvr-nummer på hjemmesiden. 

"Og så er det en rigtig god idé altid at betale med kort, fordi så har du mulighed for at gøre indsigelse til banken, hvis produktet ikke kommer," siger Ulla Malling afslutningsvist.