Museum lukker udstilling: Den er racistisk og sexistisk

Udland

28/11/22 | 07:43

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Udstillingen lukker for altid

Medicine Man-udstillingen åbnede i Wellcome Collection for 15 år siden, men lukkede i dag, da den viderefører "racistiske, sexistiske teorier og sprog"

Det skriver Mirror

Wellcome Collection i London sagde, at den "problematiske" visning slutter efter 15 år.

Grundlæggeren Henry Wellcome samlede rigtig mange kontroversielle genstande inklusiv bøger, malerier og genstande i det 19. århundrede.

En af de ting var maleriet A Medical Missionary Attending to a Sick African fra 1916.

Det forestiller en afrikansk person, der knæler foran en missionær.

farvede menneskers historie

Museet, skrev på Twitter:

"Da vores grundlægger, Henry Wellcome begyndte at samle i det 19. århundrede, var målet at erhverve et stort antal genstande, der ville muliggøre en bedre forståelse af kunsten og videnskaben om healing gennem tiderne. Dette er problematisk af flere årsager. Hvem tilhørte disse genstande? Hvordan blev de erhvervet? Hvad gav os retten til at fortælle deres historier?"

De fleste af de ting, der blev samlet ind har en forbindelse til medicinvidenskaben, og hvordan den blev brugt dengang. 

"Resultatet var en samling, der fortalte en global historie om sundhed og medicin, hvor handicappede, sorte, oprindelige folk og farvede mennesker blev eksotiseret, marginaliseret og udnyttet - eller endda slet ikke fik hjælp når de havde brug for det." skriver museet i deres opslag. 

"Vi kan ikke ændre vores fortid, men vi kan arbejde hen imod en fremtid, hvor vi giver stemme til fortællinger og levede oplevelser fra dem, der er blevet fortiet, slettet og ignoreret." 

Det var også det museet forsøgte at gøre med deres udstilling, men de mener stadig at fremvisningen fastholder en version af den medicinske historie, der er baseret på racistiske og sexistiske teorier og sprog. 

lukker for altid

Museet meddelte fredag, at det ville lukke udstillingen "for altid".

De tilføjede:

"Det er derfor, denne søndag den 27. november, vi lukker Medicine Man for altid. For dem, der aldrig har besøgt os, er Medicine Man en udstilling, der består af genstande samlet af Henry Wellcome."

De enkelte elementer i den viser alle de ekstraordinære måder, hvorpå mennesker gennem tid og på tværs af kulturer har søgt at forstå sindets og kroppens funktioner.

"Ved at udstille disse genstande sammen - selve det faktum, at de er endt ét sted - var historien, vi fortalte, historien om en mand med enorm rigdom, magt og privilegier. De historier, vi forsømte at fortælle, var dem, som vi historisk har marginaliseret eller udelukket."