Minus 40 grader i USA: Arktisk vinterstorm hærger USA netop nu

Udland

25/12/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

I USA skal folk virkelig til at finde vintertøjet frem netop nu, da en kæmpe koldfront flyver ind over de forenede stater, hvilket har haft massive konsekvenser.

Forventes at vare hele julen

Ifølge den amerikanske vejrtjeneste NWS forventes den historiske koldfront i den midterste og østlige del af USA at vare ved hele juleweekenden.

Meteorolog Kelsey McEwen fra Toronto, Canada, skrev på Twitter, at der var rapporter om bølger på op til otte meter høje i Lake Erie, mens vindstød på op til 120 kilometer i timen fejede ind over byen Fairport Harbor i staten Ohio fra søbredden.

Og allerede nu har flere steder reageret mod den voldsomme storm. I Buffalo i staten New York har Guvenøren fået nationalgarden til at hjælpe med at håndtere den voldsomme kulde og de store snemasser.

Familiesammenkomster og og tusindvis af fly aflyst

Et par fra Buffalo på vej til juleaften hos deres nære nåede blot ti minutter ud, før de var nødsaget til at holde stille, da de ikke kunne komme længere.

Derfor var de nødsaget til at vende om, da redningsfartøjer heller ikke har mulighed for at redde nogle på grund af de ufremkommelige veje.

Myndighederne har af den grund også frarådet bilister at tage nogen steder hen grundet de voldsomme snemasser.

Vinterstormen gjorde, at 2.300 amerikanske fly blev aflyst og yderligere 5.300 blev forsinkede, skriver hjemmesiden Flightaware lørdag.

Dog afgav FAA en forsigtig all-clear senere lørdag. Han skrev på Twitter, at "de mest ekstreme forstyrrelser er heldigvis bag os,  og flyselskaber og lufthavnsdrift er gradvist ved at komme sig."

Millioner af hustand uden elektricitet

Stormen har også haft andre konsekvenser, hvor mere end en million mennesker er blevet efterladt uden strøm sent lørdag aften. Og resten er blevet bedt om at spare på strømmen.

Desperate migranter er også blevet stuvet sammen i kirker, skoler og fælleshuse.