Medicinalfirma skal betale 1,78 mia. kroner: Talkum mistænkes for at give kræft

Udland

04/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mer eend 61.000 mennesker har sagsøgt firmaet, der også stod bag en Covid-vaccine.

Meidcinalselskabet Johnson & Johnson skal betale intet mindre end 260 millioner dollars (ca. 1,78 mia. kroner) i en sag, hvor en amerikansk kvinde har beskyldt medicinalselskabets talkum for at give hende lungehindekræft.

Det skriver Reuters.

Juryen i sagen tildelte kvinden og hendes mand 60 millioner dollars (knap 411 mio. kroner) i erstatning, og de resterende 200 mio. dollars (ca. 1,37 mia. kroner) er en bødestraf.

Mistænker asbest

Kvinden, Kyung Lee, er 48 år og blev sidste år diagnostiseret med lungehindekræft.

Netop den type kræft knyttes ofte til, at patientet er blevet udsat for asbest, og det er faktisk netop det, Lee påstår.

Hun mener nemlig, at den talkum, hun har inhaleret i over 30 år, er inficeret med asbest, og at det er det, der har gjort hende syg. Talkummen blev brugt af Lees mor, da Lee var baby, og siden har Lee selv brugt det som deodorant.

Johnson & Johnson fastholder, at deres talkum hverken er inficeret med asbest eller er årsagen til Lees kræftdiagnose. I stede mener de, det er mere realistisk, kræftdiagnosen stammer fra, at Lee er blevet udsat for asbest fra en fabrik, der lå tæt ved det sted, hun voksede op.

Men Lee er ikke den eneste, der mistænker Johnson & Johnsons produkter.

61.000 sager om det samme produkt

Faktisk har mere end 61.000 mennesker sagsøgt Johnson & Johnson for netop den påståede kræftfremkaldende talkum.

Langt størstedelen af sagsøgerne er kvinder med kræft i æggestokkene, og så er der et mindre antal sagsøgere, hvor det handler som lungehindekræft, ligesom i sagen med Kyung Lee.

Sagerne har vist sig at føre til forskellige udfald. I april vandt Johnson & Johnson for eksempel en sag over en kvinde, der havde fået æggestokkekræft, men samme måned blev de dømt i en anden sag om lungehindekræft.