Kan gamle grantræer redde liv? Sara fik en genial idé

Udland

27/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Katrine Lykke

Du forbinder sikkert mest grantræer med juleaften, men de kan også bruges til andre formål. Det opdagede Sara Tomkins, og startede en succesfuld virksomhed, der skaber julestemning, passer på miljøet og redder liv.

Historien om Sara Tomkins grantræer og forretningseventyr starter et helt andet sted; med en fyring. Sara mistede nemlig sit job som mange andre under en af coronapandemiens mange lockdowns.

Hun kastede sig hurtigt over jobansøgningerne, men midt i skrivningen fik hun en god idé. Den kom til hende, da hun løftede blikket fra skrivebordet og kiggede ud ad vinduet. Der bagerst i haven tronede nemlig et par flotte grantræer. Måske kunne de bruges til andet end at skabe et par få dages julestemning?

Juletræer kan genbruges og redde liv

I foråret 2020 plantede Sara derfor hele 400 grantræer i baghaven og startede en udlejningsvirksomhed, der udlejer juletræer og genplanter dem efter jul, så de kan bruges igen år efter år. På den måde kan en familie få glæde af det samme træ i mange år, mens Sara og hendes medarbejdere passer det i løbet af året. Og når træerne efter en årrække er færdige med at sprede juleglæde i de engelske hjem og ikke længere kan genbruges fx på grund af deres størrelse, så lever de videre med et nyt formål – de skal nemlig redde liv.

Et effektivt værn mod naturkatastrofer

Som de fleste, der har været på ferie i England, ved, så er landet kendt for deres regnvejr, og mange områder fx Yorkshire oplever ofte oversvømmelser og store ødelæggelser, når regnen for alvor slår til. Her var Saras geniale idé, at de store træer skal genplantes i området for netop at gøre områderne mere modstandsdygtige overfor senere oversvømmelser. Planen har vist sig at virke fantastisk, og grantræerne står nu som et smukt, bæredygtigt og ikke mindst effektivt værn mod fremtidige oversvømmelser.