Haveeksperter opfordrer: Her er 5 ting der skal ordnes i haven i marts

Udland

19/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Foråret er lige om hjørnet og det kan ses i haverne.

Marts er måneden, hvor foråret endelig kommer, og haveejere kan så småt begynde at arbejde i haven. For dem, der er usikre på, hvad disse opgaver er, har en ekspert delt fem opgaver, der skal udføres lige nu.

Det skriver Express

Julia Omelchenko, plante- og haveekspert for NatureID, har delt, hvad der skal gøres i haven i denne måned.

1. Ryd op i haven

Ifølge Julia bør haveejerne starte deres forårshaverutine med en oprydning.

Dette indebærer at fjerne de bunker, der har samlet sig hen over vinteren, såsom nedfaldne blade og grene.

Eksperten sagde: "Dette er et vigtigt skridt, fordi patogene mikroorganismer, såsom parasitiske svampe, kan opholde sig i de nedfaldne blade. I slutningen af ​​marts, når det bliver varmere og nattefrosten stopper, bør man fjerne alt isoleringsmateriale fra træerne. Dette inkluderer barkflis, landbrugsstoffer og agrotekstiler."

Det er også værd at gennemgå potter og fjerne alt trist udseende løv og smide planter ud, der ikke har klaret vinteren.

2. Beskær planter

Nu er det tid til at beskære de planter, der blomstrer sidst på foråret eller om sommeren, såsom frugttræer og prydbuske.

Julia fremhævede dog, at nogle af sidstnævnte, såsom forsythia, blomstrer i det tidlige forår på sidste års skud, "så lad være med at beskære dem i marts, ellers blomstrer planten ikke".

Beskæring er vigtig for dem, der ønsker at forbedre deres planter.

Eksperten forklarede: “Beskæring hjælper med at kontrollere planternes vækst og form, samt stimulerer ny vækst. Du skal også fjerne tørre, svage grene såvel som dem, der vokser inde i kronen for at give mulighed for mere lys at komme ind i kronen og mindske fugtigheden inde i den. Dette er en glimrende måde at forhindre svampeinfektioner på."

Eksperten rådede til at bruge en ren beskæringssaks og en havesav til beskæring af træer og buske. Hun tilføjede: "Behandl udskæringerne med et bredspektret fungicid og dæk dem med en beskæringsforsegler, når de tørrer."

3. Brug fungicider og insekticider på planter

Julia anbefalede at behandle planter med fungicider og insekticider i marts, før knopperne vises.

Hun rådede: "Det er bedst at bruge systemiske produkter, der indeholder aktive ingredienser, der let kan trænge ind i plantevæv. Dette vil beskytte planterne mod sygdomme og skadedyr i lang tid."

For at beskytte planterne mod svampesygdomme og forhindre svampene i at tilpasse sig behandlingen, veksle mellem fungicider med forskellige aktive ingredienser. Sørg for at følge instruktionerne på pakken.

4. Tjek og forbedre jordbundsforholdene

Foråret er tidspunktet for aktiv vækst. Derfor er det vigtigt jævnligt at tjekke jorden omkring planterne i denne periode.

Julia advarede om, at "det ikke skulle være tørt og dækket med en skorpe". Hun instruerede: "Vand planterne, hvis der ikke har været nok regn, og jorden er ved at tørre ud. Begynd at gøre det, når nattetemperaturerne holder op med at falde til under frysepunktet."

Haveejere kan begynde at mulde jorden omkring deres planter i april, når det er varmt nok udenfor.

Til det sagde Julia: "Du kan bruge en række forskellige materialer, lige fra savsmuld, træbark og kokosnøddesubstrat til specielle materialer såsom agrostof eller agrotekstil. Mulden skaber et optimalt mikroklima og beskytter jorden og rødderne mod overtørring. Det hjælper også med at beskytte havebedet mod ukrudt.”

5. Klargør jord til plantning

For dem, der planlægger at dyrke grøntsager eller blomster, hævdede eksperten, at marts er "den bedste tid" til at forberede jorden til det.

Hun instruerede: "Rens bedene for ukrudt, nedfaldne blade og grene. Løsn jorden ved at grave den op med en skovl. Fjern ukrudtsrødderne, hvis du bemærker nogen. Påfør en gødning for at øge jordens næringsindhold. Hvis du bruger en økologisk gødning såsom kompost, så bland det med jorden i havebedet for at forbedre den. Ud over organisk gødning skal du tilføje mineralske gødninger - vælg dem afhængigt af dine afgrøder. Påfør dem før plantning eller i perioden med aktiv vækst."