Få haven gjort forårsklar: Nemt og billigt trick til at fjerne mos

Generelle nyheder

14/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Med forår og sommer kommer også muligheden for at nyde flere timer udendørs. Men hvis du kigger ud på terrasse eller fliser nu, så kan du være blandt mange, der ser på store grønne plamager af alger og mos. Men der er godt nyt til dig - for der findes en smart og billig løsning på det grønne problem.

Vi har efterhånden kunne skimte de første forårstimer, hvor solen titter frem og de lidt højere temperaturer lokker enhver haveejer ud i bedene. Men en af vinterens mindre pæne aftryk på haven er mos og alger. Men der er et smart våben i kampen mod det grønne stads.

Det klæder ikke hverken træværk eller fliser, når de grønne stads sniger sig ud over store arealer - og endnu værre er det med den tid, det kræver at fjerne det. Indtil nu - for der er et virkelig smart trick.

Hvorfor opstår mos og alger?

De grønne hurtigtvoksende belastninger vokser i fugtige og skyggefyldte områder, ofte mellem fliser, hvor regnvand har svært ved at komme fra eller i områder ved huset eller terrasser, hvor der bliver meget fugtigt.

Men mos vokser også bedst på en snavset overflade, så når først du har fået bugt med mosvæksten kan du med fordel børste med en stiv kost, de steder, hvor problemet har været før. 

Skrækken ved mosfjerning

Når du ser den mosbefængte terrasse, kan du formentlig allerede forestille dig den ømhed og smerte det ville give i en pensionistkrop som vores. At ligge flere timer på knæene og skrabe det gensidige grønne stads væk med en skarp genstand eller bruge mange penge på midler, som ikke altid virker, men som formentlig heller ikke er gode for miljøet.

Men frygt ej, for faktisk kræver løsningen intet hårdt arbejde, den er ikke skadelig for det omkringliggende miljø, og så har du det formentlig allerede ude i køkkenskabene.

Find midlerne mod mos og alger i køkkenet

Hvid eddike og bagepulver er vigtige ingredienser i mange forskellige madretter. Men det er også nogle af de bedste våben mod alger og mos.

Bland lige dele vand og hvid eddike i en sprayflaske og spray det på de ramte områder. Lad det virke i 15 minutter, og herefter skal du gerne kunne børste det væk med en almindelig stiv kost.

Hvis det er mindre områder kan du drysse bagepulver på, lade det virke i 24 timer og herefter børste det væk. Så er det slut med hårdt arbejde med at fjerne mos og alger.