En billet ind i byen, tak - Europæisk by vil indføre turistbetaling

Udland

12/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Problemet med turister er simpelthen blevet for stort til, at byen vil lade stå til.

Danskere valfarter i hundredtusindvis mod Syderuopa hvert eneste år - og vi er ikke de eneste.

For eksempel bliver den ikoniske kanalby Venedig i det nordlige Italien hvert år besøgt af mere end fem millioner mennesker.

Coronapandemien lagde, naturligt nok, en gevaldig dæmper på antallet af turister, men før pandemien kunne op mod 100.000 turister finde på at besøge Venedig - på én dag.

Det er mange mennesker i en by, der har omkring 50.000 indbyggere - og nu har bystyret fået nok.

I dag, tirsdag, samles bystyret i byen nemlig for at vedtage en forsøgsordning, der skal komme overturisme til livs fra 2024.

Og løsningen? Ikkeovernattende turister, der besøger Venedig, skal booke billet online og betale fem euro for at få adgang til byen.

Ja, du læste rigtigt: Du skal sinpelthen have billet for overhovedet at komme inden for bygrænsen.

Det skriver TV 2.

Lokale flygter fra byen

Overturismen har faktisk også fået den konsekvens, at antallet af lokale i byen, altså fastboende, er styrtdykket.

I dag er der omkring 50.000 faste indbyggere, og det sætter Venedig på højde med byer som Herning, Silkeborg, Hørsholm og Roskilde, hvis vi ser udelukkende på indbyggertal.

Initiativet med adgangsbillet til byen bliver i første omgang en 30-dages forsøgsordning, og de endelige datoer ligger ikke klar endnu. Men forsøget skal ses som en del af en større proces, bystyret har sat i gang for at komme overturismen til livs.

For år tilbage blev der for eksempel indført et forbud mod at spise på gaden, ligesom de lokale også igen og igen må klage til myndighederne over, at turister vælger at spise pizza i bikini eller brygge kaffe på et campingblus under den ikoniske Rialtobro.